Előadók

Ábrahám Ildikó

Oklveles Iyengar jóga oktató, Introductory 2 

2007. szeptemberében találkoztam először az Iyengar jógával. Egyetemi tanulmányaim mellett a jógagyakorlás fokozatosan a mindennapok részévé vált, egyre erősebben éreztem a jóga testi-lelki pozitív hatását, ezért 2011-ben elkezdtem az Iyengar jógatanár képzést. 2012 nyarán Londonban sikeresen letettem az Introductory 1 szintű vizsgát, majd a képzést 2013-ban Budapesten folytattam Répássy Erika és Kevin Gardiner irányítása alatt, és 2014-ben Introductory 2 szintű Iyengar jóga oktatói minősítést szereztem.

2014 augusztusában eljutottam az indiai Puneba, a Ramamani Iyengar Memorial Yoga Institute-ba, ahol egy hónapon át közvetlenül az Iyengar családnál gyakorolhattam és tanulhattam. Célom, hogy minél több emberrel ismertethessem meg a jógázás adta örömöt, nyugalmat és belső békét.

Rahul Chhabra

az Indiai Köztársaság magyarországi nagykövete

Egyetemi tanulmányai alatt közgazdaságtant hallgatott, és diplomáit a Delhi Egyetem Szent István Kollégiumában, illetve kitűnő tanulóként Kalkuttában szerezte meg. Új-Delhiben a Külügyminisztérium megbízásából több területen (közép-európai megbízott titkárként, a külső kommunikációért felelős személyként) tevékenykedett, illetve azon dolgozott, hogy Indiában támogassák a külföldi befektetéseket. Szolgált Kínában, az Egyesült Államokban, Franciaországban, Belgiumban, Szenegálban és a Fülöp-szigeteken. Hazánkban 2015-től tölti be az India magyarországi nagykövete címet. Nős, két fiú édesapja.

Diószegi Ilona

A Himalájai Jógatradíció oktatója

Egyszer volt, hol nem volt… jött egy nagy-nagy, mindent elsöprő szerelem. No de ahogy az már általában lenni szokott, egyszer csak hirtelen tovább is állt. A lilás rózsaszínes felhő nagy viharos gomolyfelhővé alakult, és csak úgy ontotta magából a villámokat és szikrákat. Mígnem egy átszűrődő napsugár hozott egy üzenetet: menj csak el jógázni, addig is jól eltelik az idő, aztán majd csak lesz valahogy.

No valahogy így kezdődött, aztán egyik lépés követte a másikat. Lett belőlem gerincjóga oktató, női jóga oktató, hatha jóga oktató. Az út viszont soha el nem fogy, ha az ember egyszer elindul rajta, és elég hamar a Himalája Tradícióhoz vezet. Itthon vagyok, megérkeztem – persze nem az út végére, az továbbmegy a végtelen belső ösvényen, önmagam legközepe felé. Arra az egyetlen helyre, ami soha nem változik, ami öröktől fogva volt és lesz, ahová nem ér el a vihar. Az egyetlen dolog, ami valójában számít. Ez a hely ott van mindenkiben, összeköt mindent mindennel. Erős vágy él bennem, hogy hozzájárulhassak ahhoz, hogy ezt minél többen, minél gyakrabban megtapasztalják.

Mély hálát érzek tanáraim: Swami Ritavan, Asuthos Sharma, Stoma Parker, Swami Nittya iránt, akik kísérnek, vezetnek az úton, és a végtelen tudáson túl megtapasztalhatom a feltétel nélküli szeretet és elfogadást. Köszönettel tartozom Mezősi Annának, Papp Józsinak a folyamatos támogatásért, tanításért, Német Gergőnek, Juhász Saroltának, Miklós Ervinnek a sok-sok értékes tapasztalásért.

Daubner Béla

Szerencsés embernek tartom magam. 16 éves koromban találkoztam a jógával, ayurvédával, hipnózissal, pszichoterápiával és az indiai bölcselettel. Ezek a találkozások kihajtottak, szárba szökkentek és talán még kapok kegyelmet, hogy a kivirágzásukat is megteremtsem. A lentiek adatszerűen tükrözik életem tanulási próbálkozásainak eredményeit. Így a 70. életévemben és kegyelemmel utána is, már csak tapasztalataim átadását, könyv formájában való összegzését és további önismereti mélyülést tervezek. Szeretnék azoknak segíteni, akik spirituális fejlődésben gondolkoznak és ehhez a szükséges önismereti alapokat is szeretnék megszerezni.
Születési dátum: 1941. november 23-án.

 • 1957 találkozás a jógával
 • 1959 érettségi
 • 1971 szeptemberében általános orvosi diploma Budapesti Orvostudományi Egyetem Általános Orvostudományi Karán
 • 1971-1980 Veszprém megye, Csögle, Ajka, Kapolcs, körzeti orvos
 • 1971-1985 Magyar Általános Orvosok Tudományos Egyesülete által szervezett Pszichoszomatikus munkacsoport, Prof. Dr. Juhász Pál vezetésével. Találkozás dr. Schnell Endrével, dr. Oláh Andorral, dr. Németh Györggyel és dr.Kása Gyulával, akik nagy hatással voltak szakmai és emberi fejlődésemre.
 • 1977 általános orvostan szakvizsga
 • 1984-1988 Tétényi utcai Kórház pszichiátriai osztályán orvos, pszichoszomatikus részleg vezetése
 • 1979 hipnoterápiás képzés vezetése Prof. Dr. Juhász Pál támogatásával
 • 1980 Magyar Pszichiátriai Társaság (MPT) alapító tagja
 • 1981 előadás II. Európai Hipnózis Kongresszus Patológiás szorongás hipnoterápiás kezelése címen.
 • 1982 előadás Glasgowban a csoport hipnózisról Nemzetközi Hipnózis Kongresszus
 • 1984 pszichiátria szakvizsga
 • 1985 pszichoterapeuta képesítés
 • 1985-89 Jungi egyéni önismereti képzés
 • 1988 – 1992 osztályvezető főorvos egy 220 ágyas pszichoterápiás osztályon, amely gyógyító közösségként működött. Az osztályon pszichodrámát, tranzakció analízist, csoportos és egyéni hipnoterápiát, katathym imaginatív pszichoterápiát (KIP) és nagycsoport módszereket használtunk a betegek gyógyítására.
 • 1990 „Nulladik Típusú Találkozások” TV műsor szerkesztésében vettem részt
 • 1990 pszichodráma asszisztensi képesítés az űberlingeni Moréno intézetben
 • 1993 Integratív Pszichoterápiás Egyesület megalapítása, alelnök, majd 1997 után elnök, jelenleg is.
 • 1994 pszichoterápia szakvizsga
 • 1995 Magatartásterapeuta képesítés
 • 1996 Katathym Imaginatív Pszichoterapeuta záróvizsga, NLP-master cím
 • 1997 ayurvéda honoris causa cím. Kétszer tanulmány út Indiába az ayurvéda tanulmányozása.
 • 1999 Természetgyógyászatért díj
 • Három évig asztrológia és két évig indiai asztrológia (Jotish) tanulmányozása.
 • 2002 pszichodráma szupervízori minősítés
 • 2008 Himalája Yoga tradíció jóga tanári képesítése. Öt alkalommal tanulmányút Rishikeshbe a Swami Ráma Sadaka Gramába, jógikus tapasztalatok mélyítése céljából.

Web:
www.jogaesonismeret.hu

Frankó-Csuba Dea

A Himalájai Jógatradíció oktatója

Szeretek úgy nézni az életemre, mint egy játszótérre, ahol kipróbálhatom mindazt, amit a jóga útján tanultam. Ez a személet izgalmas lehetőségeket és teljesen új létélményt hozott a mindennapjaimba. Minél többet tanulok, annál jobban lenyűgöz a tudatos élet művészete, amit számomra a jóga jelent.Tapasztalatom szerint a szisztematikusan felépített, rendszeres gyakorlás akár néhány hét alatt képes pozitív változást elindítani a gyakorló testében, elméjében, életében. Kezdő, középhaladó és haladó jóga, meditáció és filozófia tanfolyamaimmal arra törekszem, hogy segítsek megtapasztalni ezt az élményt mindenkinek, aki szeretné kézbe venni a saját sorsát és elindulni a fejlődés útján.

A Himalájai Jóga Tradíció 3 éves jógaoktató képzését Swami Veda, Swami Ritavan, Dr. Dtoma Parker és Ashutos Sharma vezetésével végeztem el. Dr. Indu Arora ajurveda doktornőtől terápiás jógát tanultam, az alapokat pedig Kádár Zoltán, Papp József és Mezősi Anna oktatóképzőjén szereztem meg. Mindegyikőjüknek nagyon sokat köszönhetek.

Gaura Krisna Das / Dr. Tóth-Soma László

Filozófus tanár, vaisnava teológus, jóga-meditáció oktató

1991-ben végzett a Szegedi Tudományegyetem biológia-kémia szakán. A jóga bhakti ágát 1990 óta gyakorolja a Gaudíya-vaisnava tradícióban, ahol 1994-ben kapott beavatást. Ászana és pránájáma tanulmányait 2002-ben Magyarországon kezdte el, s Indiában a Srí Vaisnava tradíció himalájai, gangótri ásramájában folytatta. Indiában töltött több, mint 7 éve alatt lelki gyakorlatai és jógatanulmányai mellett a kalkuttai Rabindra Bharati Egyetemen hindu vallásfilozófiát és védikus pszichológiát tanult, s ugyanitt 2003-ban filozófiai doktorátust (PhD) szerzett. Számos könyvet publikált, ismeretterjesztő filmeket készített, és gyakran tart előadásokat az ország különböző felsőoktatási intézményeiben. Jelenleg a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola rektorhelyettese, illetve ugyanitt hindu és vaisnava vallásfilozófiát, jógaszentírás-elemzést és gyakorlati meditációt oktat. Alkotói munkásságának kiemelkedő eredménye a Jóga szútra 2015-ben megjelent, tradicionális magyarázatokkal ellátott fordítása.

Keserű Aranka / Szaraszvatí

A Magyar Jógaoktatók Szövetsége elnöke, a Sivananda Jógaközpont vezető jógaoktatója, és a Shanti Jóga-sziget egyik alapítója.

Már gyerekként vonzódott az Isteni misztériumhoz, a spiritualitáshoz, anélkül, hogy vallásos nevelést kapott volna. A jógával felnőttként találkozott. Többször járt Indiában és a Sivánanda tradíció külföldi képviseletinél. 2014-ben eleget tett a meghívásnak az első Európai Jógakongresszusra, 2015-ben az első Nemzetközi Jóganap főszervezői látták vendégül Portugáliában, ahol több beszédet tartott. 2016-ban pedig azt a megtiszteltetést kapta, hogy Magyarország jógázóit képviselheti az Európi Parlamentben a „Jóga hatása az európai társadalomra és a világbékére” c. konferencián.

„A hatha jógával ismerkedtem meg legelőször 1996-ban, de már ez is akkora hatással volt rám, hogy sürgető késztetést éreztem arra, hogy mindenkivel megosszam. Sok-sok jógázó helyen, és oktatótól tanultam, amiért nagyon hálás vagyok, de amikor Sivánanda mester tanításaival találkoztam, úgy éreztem haza találtam és rögtön elköteleztem magam mellette. Akkor értettem meg azt, hogy az a csoda, amit én addig jógának hittem, az csak a jéghegy csúcsa.

A tanítást küldetésnek tekintem, miszerint leghőbb vágyam, hogy kövessem és átadjam Mesterem, Szvámí Sivánanda tanításait, melyek a rohanó világban békét, szeretetet, menedéket és boldogságot adnak az embereknek. Hari ÓM Tat Szat”

Lalitá / Jankovics Magdolna

A Sivánanda tradíció vezető jógaoktatója, mozgásterapeuta

Már gyermekkoromban vonzódtam valamihez, amit nem tudtam, hogy mi, csak belül mélyen éreztem. Nevezhetjük Istennek, Univerzumnak, Mindenségnek. Annak ellenére kerestem az Istenhez vezető utat (vagy éppen azért? J), hogy nem kaptam vallásos nevelést, nem volt körülöttem senki, akitől Istenről hallhattam volna.

2008 április 25-én találkoztam először Sivánanda Mester tanításaival, s ekkor jött a nagy felismerés: ez az, amit kerestem, kutattam eddig. Megvan az út, amin haladnom kell.

Ettől a naptól kezdve mindennapi életem részévé vált a jóga. Napi szinten gyakorlom, nem csak az ászanákat és a pránájámákat, hanem a Bhakti, a Dnyána és a Karma jógát is. Igaz visszatekintve ez utóbbi hármat már előtte is gyakoroltam, csak akkor nem tudtam így nevén nevezni őket.

Legelső, s egyetlen Mesterem Szvámí Sivánanda, akinek tanításai rögtön a szívembe hatoltak, s már az első találkozáskor azonnal éreztem, itthon vagyok. Nem kerestem más utakat, tudom, a helyemen vagyok.

Célom a tradíciót megőrizve, változtatások nélkül továbbadni Mesterünk tanításait. Ezáltal minél több embert hozzásegíteni a belső békéhez, harmóniához, egészséghez. Fontosnak tartom, hogy áramoltatni tudjam magamon keresztül a Mester tanításait. „A jógaoktatás nem más, mint az isteni energia áramlásához szükséges feltételek megteremtése.

A Sivananda Jógaközpontban alaptanfolyamtól az oktatói tanfolyamig oktatok: haladó órákat, gerincterápiás tanfolyamokat, jógahétvégéket, jógatáborokat is tartok.

Mahárání Déví Dászí / Dr. Banyár Magdolna

Főiskolai tanár, a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola rektora

Közgazdász, szociológus, a történelemtudományok doktora (PhD). Fő kutatási területei és oktatott tantárgyai:
a Krisna-tudat története, társadalom- és jogfilozófia, vaisnava szertartástan és gaudíja-vaisnava szentírások.

Medvegy Gergely

vaisnava teológus és jógamester

Gergely a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskolán két szakon (vaisnava teológus 2011 és vaisnava jógamester 2012) szerzett diplomát. Jelenleg a főiskola vezető jógaoktatója. Több éves tanítási tapasztalattal rendelkezik a jóga gyakorlati és elméleti területein egyaránt. Rendszeresen tart előadásokat és gyakorló órákat testi és mentális ráhangolódás, jóga bemelegítés, ászanák, pránájáma, relaxáció, meditáció, ájurvéda, jógaélettan és jóga oktatásmódszertan tárgyakból. Főiskolai óráin túl tanfolyamokat, szemináriumokat, workshop-okat és táborokat is tart a fent említett témákban

Mezősi Anna

Shiatsugyógyász, jógaoktató, alternatív mozgás- és masszázsterapeuta, a Kelet-Nyugat Egészségközpont szakmai igazgatója

1996 óta tanulom, gyakorlom, és kilenc éve tanítom a shiatsut, amelyből nemzetközi diplomát szereztem Madocsai Eszter shiatsu iskolájában. Olyan világszerte ismert shiatsugyógyászok tanfolyamain vettem részt, mint W. Ohashi, S. Goodman, W. Rappenecker és a grazi iskola tanárai, kiemelten H. Wiesenhofer. Több mint 12 éve végzek tanulmányokat a hagyományos kínai orvoslás, az európai és amerikai manuálterápiás eljárások, a craniosacralis terápia, a kineziológia, a gyógynövényismeret területén. 2000-ben szereztem alternatív mozgás- és masszázsterapeuta diplomát, az AMM-et három éve tanítom is. A jóga mellett hosszabb-rövedebb ideig gyakoroltam chikungot, do-int és más keleti mozgásterápiákat. Tájékozódtam az ajurvéda több területén (masszázsok, jógaterápia). Több mint 10 000 kezelés tapasztalatával nincs kétségem afelől, hogy az ember értő, intelligens érintéssel nagy hatékonysággal gyógyítható, és közelebb vihető önmaga megértéséhez, betegséghez vezető működési módjai megváltoztatásához.

1995 óta jógázom, 2002-től rendszeresen tanítom is a jógát. Magyar és nemzetközi jógatanári végzettséggel rendelkezem (MJT, Himalájai Tradíció). Létrehoztam, és 2010 óta vezetem a Himalájai Tradíció Budapesti Központját. Számos jógáról és keleti filozófiáról szóló szakkönyvet fordítottam, rendszeresen tanítok anatómiát jógaoktatóknak és szervezek magyar és nemzetközi képzéseket.

Eredeti végzettségem magyar-történelem szakos bölcsészdiploma (KLTE). Dolgoztam tanárként és dramaturgként. Három gyermekem van.

Pargat Singh

Pargat Singh vagyok. Egész életemben vártam valamire. A jóga segített megtalálni a választ, hogy ki vagyok és miért vagyok. Ahogy az isteni rend beáramlott a napjaimba, elkezdett kivirágzani az életem. Hála!
Szakterületem a zene, a mantrák hiteles megszólaltatása, zenészként és hangtechnikusként egyaránt. Jógi-hangmérnökként küldetésem a szakrális, spirituális események technikai kiszolgálása, melyet Életfa Audio cégemmel végzek.

Pavanjeet Kaur / Kormos Éva

Életem egy áldott pillanatában felmerült a kérdés: ki vagyok én? S aztán jött a többi: mi végre ez az élet? Hol találom Istent? Mi a dolgom az életben….? Ezek a kérdések aztán az önismeret és a spiritualitás temérdek útját megjáratták velem, hozva rengetek tapasztalatot és találkozást, mígnem 2000-ben eljutottam a jógához. Többféle tradíciót is gyakoroltam, majd 2009-ben megtalált a Yogi Bhajan féle kundalini jóga, ami szerelem volt első látásra. Azóta is ezt gyakorlom és tanítom. Szeretem a mélységét, a sokszínűségét, a gyakorlatiasságát és a direktségét. Szeretem, hogy átlényegíti a mindennapjaimat és segít megtapasztalnom végességemben a végtelenségemet.

2014-ben elkezdtem tanulni a kundalini jógának azt az ágát, mely a különböző függőségek gyógyításával foglalkozik, 2015.óta magam is vezetek ilyen gyakorlócsoportokat.

A kundalini jóga tanárképzések és a Leadership program egyik szervezője vagyok és nagyon hálás azért, hogy olyasmivel foglalkozhatok, ami az embereket elvezeti saját erejükhöz, önállóságukhoz és teljességükhöz.

A jóga mellett masszázzsal, tánccal, énekléssel, mozgásterápiával foglalkozom.

Répássy Erika

Okleveles Iyengar jóga oktató, Intermediate Senior 1

2002-ben Londonban találtam rá a jógára a turizmus, diplomácia, marketing, tánc és a zene világa után. Hosszabb külföldi kiküldetésem nyújtott lehetőséget arra, hogy napi szinten tanuljak a világ neves oktatóitól. Ezek a találkozások szoros és meghatározó köteléket hoztak létre köztem és a jóga közt.

A londoni Iyengar Jóga Intézet után tanulmányaimat az írországi Dublinban folytattam, ahol 2006-ban sikeresen elvégeztem a tanárképző iskolát, ezt további képzés követte a nagy presztizsű new yorki intézetben. Az évek során számtalan workshop-on vettem részt a világ vezető Iyengar jóga oktatóival, köztük egyszer magával B.K.S. Iyengar mesterrel a 2005-ös Yoga Journal konferencián Colorado államban.

Jelenlegi tanárom férjem, Kevin Gardiner (USA). 2005. tavasza óta tanítok mint okleveles Iyengar Jóga oktató Írországban, jelenleg Magyarországon és esetenként külföldön, illetve tanítok, szervezem, tolmácsolok és asszisztálok a hazai Iyengar jógaoktató képzésben. Eddig ötször jártam az indiai Ramamani Iyengar Memorial Yoga Institute-ban az Iyengar család óráin, ahová hamarosan visszatérek.

Sannyasi Chitra

Chitra több jógairányzat kipróbálása után találta meg a Satyananda Yogát, s számára ez lett az igazi. Tíz éve minden nap gyakorol. Elvégezte a Satyananda Yoga Academy Europe YS1 és YS2 tanfolyamát, tanári diplomáját Ausztráliában a Satyananda Yoga Academy Australasia kurzusán szerezte. 2004 óta rendszeresen olvassa és fordítja a Satyananda Yoga® rendszer írásait, részt vesz a Satyananda Yoga Magyarországon Alapítvány munkájában. Célja, hogy megőrizze e jógatradíció tisztaságát, szellemiségét, és olyan hitelesen adja át, amennyire ez képességeitől telik. 2012-2014 között részt vett a 3 éves szannjászin képzésen a tradíció indiai ásrámjában.

Sannyasi Tulsi

Dr. Nemes Péter, családorvos és pszichiáter – Akkreditált Satyananda Yoga tanár

2006 és 2010 között végezte el jógikus tanulmányai során a tradíció Yogic Studies képzéseit Európában, a tanárképzőt pedig az ausztrál akadémián. 15 éve gyakorol jógát. 2001-2004 között tantrikus jógát gyakorolt, 2004 óta a Satyananda Yoga tradíciót követi. Gurujával, Swami Niranjanananda Saraswatival 2006. májusában találkozott és ekkor kapott mantrát tőle. Többször járt Indiában, Rikhiában és Mungerben, a Satyananda Yoga tradíció fő ásramjaiban, ahol 2008-2009-ben fél évet töltött. 2011 óta tanít rendszeresen. Fontosnak tartja a hiteles, tradicionális jóga tudományos megalapozottságú, ugyanakkor gyakorlatias közvetítését. Tanít, előadásokat tart és tolmácsol a tradíció nemzetközi programjain. 2012-2014 között részt vett a 3 éves szannyászin képzésen a tradíció indiai ásramjában.

Siri Sant Kaur / Dudás Kata

Dudás Katalin, Siri Sant Kaur alapvégzettségét az ELTE Pszichológia tanszék Kognitív tudományok szakán szerezte. Érdeklődése a mesterséges intelligencián és a pszicholingvisztikán keresztül kalandos módon a táplálkozás és a testi illetve mentális érzékelés tudatosítása felé vezette. Még egyetemi évei alatt elkezdte kidolgozni azt a táplálkozástudományi integratív terápiás rendszert, melyet hosszú éveken át gyakorolt az általa alapított Angyalok Konyhája étkezés terápiás cég keretein belül. A jógikus irányzatok ismerete először mint terápiás munkájának kiegészítő eleme jelent meg az életében, majd az évek során életformájává és fő tevékenységi körévé transzformálódott. Siri Sant Kaur számos jógikus irányzat akkreditált képzésén vett részt a világ különböző pontjain, úgy is, mint Indiában, Thaiföldön, Mexikóban Peruban és még sok más helyen. Tanítási metódusában a Yogi Bhajan féle kundalini jóga módszere iránt köteleződött el az utóbbi években.

Szép Ferenc

1981-ben találkozott a jóga gyakorlataival és szellemiségével. Hatha jóga oktatóként az életét inspiráló feladat a belső béke megtapasztalása és kinyilvánítása a mindennapokban. 1991-ben katolikus hittanári diplomát szerzett. 1995-ben a Paramahansza Jógananda által tanított Kriya jóga meditációba kapott beavatást.

2001-ben Indiába utazott, ahol betekintést nyert néhány Kriya ashram életébe, meditációs gyakorlásába.

Tolner Mária

Okleveles Iyengar Jóga Oktató – Introductory II.

2007-ben „véletlenül” vettem részt életem első Iyengar Jóga óráján, ez a találkozás meghatározó volt számomra. Azonnal megfogott az ászanák kivitelezésének precizitása, az egyensúlyra, egyvonalúságra való törekvés, az Iyengar Jóga egyénre szabható, folyamatos fejlődést lehetővé tevő rendszere.  A jóga számomra egyensúly, figyelem, koncentráció. A jógagyakorlás a jelenbe hoz, segítségével elérhető a test, elme és lélek harmóniája.

2009-ben Hatha Jóga Oktatói Oklevelet szereztem és azóta tanítok. 2014-ben sikeresen elvégeztem Magyar Iyengar Jóga Szövetség három éves Iyengar jóga oktató képzését, és megszereztem az Iyengar Jóga Oktatói Oklevelet. 2014 nyarán egy hónapot töltöttem az indiai Ramamani Iyengar Memorial Yoga Institute-ban, ahol részt vehettem az Iyengar család óráin.

Fő tanáraim Kevin Gardiner és Répássy Erika. Az elmúlt években részt vettem több Senior Iyengar jógaoktató, köztük Manouso Manos, James Murphy, Bobby Clennell, Rita Keller, Stephanie Quirk, Sheila Haswell inspiráló, gondolatébresztő workshopján.

Trapp László

Okleveles Iyengar jóga oktató, Intermediate Senior 1

A jóga mindig ott volt, van és lesz az életemben, eleinte csak röpke pillanatok jelezték jelenlétét, majd a kisebb nagyobb ráeszmélések során vált egyre tisztábbá a felismerés. Hangsúlyozom, tisztábbá, hiszen bár jelen vagyok a jógában, sokszor a villódzó fények elkápráztatják a szemet, s ilyenkor az ember nem ura önmagának. A cél jelen lenni tiszta önismerettel. Kaczvinszky Józseftől idézve: “A jóga a megismerés útja. Aki csak egyetlen lépést is tett rajta, azt többé nem bocsátja el. Kerülőutakon járhat az ember, számtalanszor eltévedhet a cselekedetek és a sors útvesztőiben, mégis visszatalál a világossághoz…Ezért a jóga útján megtett egyetlen lépés sem vész kárba!”

Az Iyengar jógával 2003 májusában találkoztam először, igaz akkor még csak könyv formájában, így az ezt követő próbálkozásom nem nevezhető a leghitelesebb gyakorlásnak. 2005 tavaszától azonban már testközelből ízlelgethettem a metódust. Majd 2006. július – 2009. júliusig elvégeztem a magyarországi tanárképző iskolát megannyi inspiráló tanár útmutatásával. 2011 nyarán eljutottam Pune-ba, az Iyengar jóga bölcsőjébe, ahol Guruji jelenléte mellett tapasztalhattam meg a „hamisítatlan” egyszerűséget, mélységet, melegséget.

Veres András

Omkára (Veres András) jógaoktató vagyok, a Sivananda Jógaközpont vezetője. Civil hivatásomat, a repülést utasszállító repülőgép-kapitányként gyakoroltam. 40 év repülés után vonultam vissza. Családban élek, három gyermek édesapjaként.

Első találkozásom a jógával 1980-ban volt Dr. Vigh Béla: Jóga és az idegrendszer című könyve olvasása kapcsán. Ez akkor túl bonyolultnak tűnt, félretettem. A keleti kultúrák iránti érdeklődésem 1985-ben indult meg igazán, radikális táplálkozás-reformmal egybekötve. A jógát 1987-től kezdtem rendszeresen gyakorolni Selva Raja Yesudian Sport és Jóga című kiváló könyve alapján. A gyakorlás és a táplálkozás-reform hatására a hosszú évek óta panaszt okozó belső vérzéseim fokozatosan megszűntek. Közben megértettem, hogy a gyorsabb és megbízhatóbb fejlődés érdekében mesternél, vagy más szóval gurunál kell folytatnom az elmélyültebb tanulást. Külső kontroll nélkül lassú a haladás és könnyen tévútra téved az ember.

Hatha jóga ismereteimet egy magyar mesternél, Satyam Ashik jóginál tökéletesítettem. A következő lépcső 1993-ban New York-ban volt, ahol végre sikerült személyiségemmel összhangban lévő jógarendszert találni. A Sivananda Jóga Védanta Központ mindent megadott, amire egy keresőnek szüksége van: mestert Swami Gajananamananda személyében, gyakorlási lehetőséget, a tudás forrásait megtestesítő könyveket, egy nyugodt szigetet, ami lágy, nyugtató zenéjével, keleti illataival, nyíltszívű, barátságos jógázóival, ízletes indiai ételeivel számomra a paradicsomot jelentette egy lüktető nagyváros szívében. Mesterem, Swami Gajananamananda ösztönzésére 1995-ben Indiába utaztam jógaoktatói tanfolyamra.

A Thiruvananthapuram melletti Nejjar Damban eltöltött több, mit egy hónap felejthetetlen élményanyagot nyújtott. Itt kaptam mantra beavatásomat és az Omkára nevet. Sok tudással és jógaoktatói oklevéllel a tarsolyomban tértem haza. Itthon elkezdtünk dolgozni azért, hogy egy szép napon mi is úgy és olyan környezetben tudjuk fogadni az embereket, ahogyan engem fogadtak egykor. Ezért hoztuk létre a magyarországi Sivananda Jógaközpontot 1996. február 8-án, ami a SpirituArt Jóga Alapítvány irányítása alatt működik. Ezt a spirituális műhelyt szolgálom oktató társaimmal és önzetlen segítőinkkel közösen. A Sivananda Jógaközpontban főleg Védánta filozófiát, Rádzsa jógát, meditációt tanítok, illetve jógahétvégeket és jógatáborokat vezetek. 2006-2009 között a Magyar Jógaoktatók Szövetsége Egyesület első, alapító elnökeként tevékenykedtem.

Veres Mónika

Okleveles Iyengar jóga oktató, Intermediate Senior 1

 • 2016 március India- tanulás a Ramamani Iyengar Memorial Yoga Institute-ban
 • 2015 február, július India- tanulás a Ramamani Iyengar Memorial Yoga Institute-ban
 • 2012-2013. Iyengar jóga oktató (Intermediate Junior 3.)
 • 2011 július India- tanulás  a Ramamani Iyengar Memorial Yoga Institute-ban
 • 2011-2012. Iyengar jóga oktató (Intermediate Junior 2.)
 • 2009-2011. Iyengar jóga oktató (Intermediate Junior 1.)
 • 2007-2009. Iyengar jóga oktató (Introductory level II.)
 • 2005-2007. Iyengar jóga oktató (Introductory level I.)
 • 2006. Alternatív mozgás- és masszázsterapeuta képesítés
 • 2003–2005. Iyengar jóga oktatói előkészítő
 • 2002. Jóga oktatói tanfolyam
 • 2002–2005. Natura Hollisztikum Természetgyógyász Magánegyetem, Egészségfejlesztő Terapeuta szak
 • 1999. Megismekedtem a hatha jógával
 • 1998. IWI wellness instruktori tanfolyam
 • 1998. IWI személyi edzői képzés
 • 1997. Kállay Ildikó fitnesz iskola aerobic oktatói

Jelenleg is folyamatosan képzem magam. Főbb tanáraim: Kevin Gardiner, Rita Keller, Claus Gresch, Bob Blaiser… akiknek őszinte hálával tartozom. Az Iyengar jógában nagyszerű lehetőségeket kaptam önmagam megismerésére és fejlesztésére. A módszer kidolgozottsága és precizitása, az eszközök használata révén bárki számára elérhetővé válhatnak a jóga jótékony hatásai.