ISKCON Vrindaván-Gangótri Jóga
Vrindávan-Gangótri Jógarendszer, „tiszta út az eredeti forrásból”

Vrindávan-Gangótri Jógarendszer elnevezés a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola által oktatott jóga tradicionális hátterére utal, amely a vaisnava hagyományokon keresztül száll alá. A kifejezés első tagja Vrindávana, a Gaudíja-vaisnava szellemi-lelki hagyományunk központját jelöli, míg a Gangótri szó a Himalájában tevékenykedő Srí-vaisnava testvér-közösségünk központjára utal. E komplex jógarendszer a két vaisnava irányzat jógával kapcsolatos tanításait egyesítve tartalmazza. Az önmegvalósítás szellemiségének követése a Vrindávana székhelyű Gaudíja vonal tanítómestereinek irányítása mellett zajlik, míg az ászana és pránájáma stb. gyakorlatok végzése a Gangótriban élő mesterek nyomdokain halad.

A Vrindávana-Gangótri Jógarendszer lelki.transzcendentális aspektusában a védikus irodalom (Bhagavad-gítá, upanisadok, puránák) előírásainak követése, illetve a rendszeres lelki gyakorlatok végzése biztosítja az önvaló és Isten megismerését, illetve kettejük kapcsolatának megértését. Ezek olyan konkrét gyakorlatok, mint a meditáció, Isten (Krisna) odaadó szolgálata, a jógaszentírások tanulmányozása, a vegetáriánus táplálkozás, az alapvető jama-niyama szabályozó elvek követése.

Szellemi szinten az egyensúly fenntartásához a pránájáma-gyakorlás, a relaxáció és a jógaírások tanításain keresztüli látásmód nyújt segítséget. Ezen módszerek gyakorlása az elme lenyugvását és a tudat szattvikussá válását eredményezik, amelyek a tisztán transzcendentális lelki gyakorlatok végzését segítik. E jógarendszer különlegessége, hogy a pránájáma technikák mellé transzcendentális mantrát társít, melyeket alkalmazva a szádhaka (lelki gyakorló) az elme szabályzásán és az energetikai testének harmonizálásán túl a gondolatait az anyagi tudatszintről lelki tudatszintre emelheti.

A Vrindávana-Gangótri Jógarendszer fizikai testtel foglalkozó része a himalájai vaisnava jógík körében leginkább elterjedt, és a jóga sásztrákban leggyakrabban említett 46 tradicionális ászanaból áll. Az ászanák alkalmazásának univerzális elvei vannak, amelyek a felkészülésre, a kivitelezésre, a hatásokra, a gyakorlás sorrendjére, a levezetésre és az ászanák használatának céljára vonatkoznak. A testhelyzetek erős, rugalmas és egészséges testet adnak a jóginak, de végső céljuk az, hogy a kitartásuk közben a meditáció során létrejött tudati változások korlátok nélkül fenntarthatóak legyenek. Így ezen metódusban a testtartások mellé transzcendentális mantrák kerülnek, amelyek mentális vagy hangos ismétlése közben a jógí lelki, meditációs állapotba kerülhet.

A Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola és a két testvérközösség együttműködésével − vagyis a Srí-vaisnava és a Brahmá-Gaudíja vaisnava tanítóink útmutatásai alapján − újra felelevenednek a jóga gyakorlásának időtlen elvei, melyeket tovább vezetve és a nyugati ember igényeihez igazodva jött létre a Vrindávana-Gangótri Jógarendszer.  Az elveket követve és a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola oktatásmódszertanát alkalmazva olyan rendszerben egyesülnek a jóga elemei, hogy az mindenki számára könnyen elfogadható és gyakorolható legyen.

A jóga egyes elemei viszonylag szabad sorrendben és a hely, az idő és a körülmények figyelembevételével változatosan alkalmazhatóak. A gyakorlatok teljes palettája mentális ráhangolódásból, fizikális ráhangolódásból, ászana-, és pránájáma-gyakorlatokból, relaxációból és meditációból áll, kiegészítve az életmóddal kapcsolatos alapelvekkel és Isten aktív odaadó szolgálatával.

A gyakorlás mind a kezdők, mind pedig a haladó gyakorlók számára egy hiteles tanító irányítása alatt javasolt. Addig, amíg a jógát tanuló nem ismeri a gyakorlás elveit teljességében, addig érdemes a Vrindávana-Gangótri Jógarendszer általános gyakorlatsorának sorrendjét követni. Ez mindenki számára komoly fejlődést biztosít.

A Vrindávana-Gangótri Jóga egy olyan életvezetési rendszer, amely magában foglalja a jóga egyes elemeinek szisztematikus, életmódszerű gyakorlását. A rendszer oktatói fogadalmat tesznek ezen elvek és gyakorlatok betartására.

A. C. Bhaktivedánta Szvámi Prabhupáda
Srila Dzsagannáth Dásza Bábádzsi
Srila Gaurakisóra Dásza Bábádzsi
Srí Madhvácsárja
Srila Bhaktisiddhánta Szaraszvati Mahárádzsa
Srila Bhaktisiddhánta Szaraszvati Mahárádzsa
Srila Bhaktivinod Thákura
Srí Csaitanja Maháprabhu
Srí Rámánudzsa

A Vrindaván-Gangótri Jóga Tradíciót a következő tanárok képviselik a fesztiválon:

Vrindaván-Gangótri Jóga programok

Előadó Terem Üveg terem Lokál Lenor terem
09.00
VRINDAVAN-GANGOTRI TRADÍCIÓ
A Vrindavan Gangotri Jógarendszer és a Bhaktivedanda Hittudományi Főiskola Jógaoktatóképzése
09.20
09.50
Ranginí Dévi Dászi (Képes Andrea)
10.00
11.00
12.00
ISKCON VRINDAVÁN-GANGÓTRI JÓGA TRADÍCIÓ
Kezdő Vrindávan-Gangótri sor
12.20
13.35
Karuná-szindhu Dévi Dászí (Nikodemus Katalin) 
13.00
14.00
15.00
ISKCON VRINDAVÁN-GANGÓTRI JÓGA TRADÍCIÓ
Haladó Vrindávan-Gangótri sor
15.40
16.55
Salamon Alex
16.00

Előadó Terem

Üveg terem

Lenor terem

No programok available!