Kundalini Jóga Tradíció
A Kundalini Jóga, ahogyan azt Yogi Bhajan (ejtsd: Jógi Bhadzsán) tanította, egyszerű jóga technikákból áll, amelyeket életkortól vagy fizikai adottságoktól függetlenül, bárki végezhet. Ez egy önmagában teljes rendszer, amely magában foglalja a légzést, a jóga testhelyzeteket, a hangokat, a zengetést/éneklést, és a meditációt.

Fizikai szinten azzal a céllal állították össze,  hogy megismerhessük és kitolhassuk önmagunk képzelt vagy valós határait, hogy kitartásunk és állóképességünk erősödjön. Spirituális szinten, hogy megtapasztaljunk egy magasabb tudatosságot, a Kundalini felemelésével.

A “kundalini” szó szerint annyit jelent, “a szerelmes göndör hajfürtje”. Ez egy metafora, a mindannyiunkban már most benne rejlő energia és tudat(osság) áramlásának költői megfogalmazása. Ezek a gyakorlatok képessé tesznek rá, hogy összeolvadjunk, vagy egyetlen egész részeként összekapcsolódjunk az egyetemes Énnel. Az egyéni és az egyetemes tudat(osság) egymásba olvadása egy jógának nevezett, “isteni egyesülést” hoz létre.

Eredetileg csak egy jóga volt (ahogy Indiában mind a mai napig Jógáról beszélnek, nem különítik el hatha, bikram, vagy astanga jógára), majd ez tagolódott a nyugati világban mintegy 22 különböző rendszerre, attól függően, hogy az adott irányzatban a jóga teljes rendszerén belül hova helyeződött a hangsúly. A kundalini jógát szokás a „jógák királynőjének” vagy a “tudatosság jógájának” is nevezni.

A kundalini jóga egyesíti a meditáció, a mantra zengetés, a légzőgyakorlatok és a dinamikus mozgással és intenzív légzéssel végzett testhelyzetekből álló gyakorlatsorok, a kriják erejét. Ily módon a fizikai gyakorlás mellett egy teljes holisztikus rendszer kapcsolódik hozzá.

A test szintjén a kundalini jóga segíti a méreganyagokkal eltömődött szerveink megtisztítását, és a testünk ráhangolását egy finomabb természetű energia befogadására és áramoltatására – mindezzel hozzásegítve ahhoz, hogy a test valóban a “Lélek templomává” válhasson.

Az elme szintjén a kundalini jóga segít abban, hogy életünk eseményeire ne csak reagáljunk, hanem intuítiven és aktívan elébük menjünk. Erősíti bennünk az elfogadást, a toleranciát, valamint segít megérteni cselekvéseink eredetét és következményeit, hogy érzelmi reakciók helyett tudatos válaszokat adhassunk.

Minden gyakorlás és meditáció végcélja pedig, hogy Lelkünk, a tiszta tűz, mely mindannyiunkban ott ég, és összeköt bennünket a világegyetem energiájával, fényesebben és tisztábban ragyoghasson életünkben.

A kundalini jóga Indián belül a szikh kisebbséghez kapcsolódik, a kundalini meditációk egy része a szikh vallásos szövegekből merít.  Egyik legszebb szent szövegük, a gurmukhi nyelven elhangzó Japji a kundalini jóga hagyomány leghosszabb mantrájaként a reggeli Vízöntő Szádana részét képezi.

A Kundalini Jóga Tradíciót képviselik a Yoga Fest-en:

Kundalini Jóga programok

Előadó Terem Üveg terem Lokál Lenor terem
13.00
KUNDALINI JÓGA TRADÍCIÓ
Önbe- és kiteljesítés
13.15
14.30
Siri Sant Kaur (Dudás Katalin)
14.00

Lokál

No programok available!