A Kaivalyadham jógatradíció
A Kaivalyadham szó jelentése: kaivalya = egységben létezni Brahmannal az illúziók világa nélkül, dham = hely. Tehát a Kaivalyadham Jógaintézet az a hely, ahol ezt az egységet átélhetjük.

A Kaivalyadham nem egy általános értelemben vett jógatradíció. Működése a jóga területén belül annyira nagy jelentőségű, hogy az indiai kormány hivatalos állami intézménnyé tette! Mivel a világ első jógaintézete volt, – amelyet 1924-ben alapított a látnoki képességekkel rendelkező Szvámi Kuvalajánanda, pontosan a modern társadalmi változások által megkövetelt irányokban – innen indult el az indiai társadalomban a jóga elterjesztése.

Szvámi Kuvalajánanda híres gondolata jól kifejezi a hozzáállását a jóga szerepvállalásához:

“A jógának van teljességet átfogó üzenete az emberiség számára. Van üzenete az emberi test számára. Van üzenete az emberi elme számára és természetesen van üzenete az emberi lélek számára is.”
Ez abban a korban az 1920-as években úttörő gondolat volt!

Ez a hozzáállás tette lehetővé, hogy Szvámi Kuvalajánanda Gandhi jógaterapeutája legyen, és megalapozta szoros kapcsolatukat a mindenkori indiai kormánnyal.

Az intézet egyedülálló ötvözete:

  1. Egy hatalmas könyvtárnak, amely az ősi pálmalevelekre írt jógatudást és modern könyveket is őriz a jógáról.
  2. Ez a könyvtár adja a szellemi hátterét az első és másoddiplomás képzést nyújtó jóga főiskolának, és adja a kutatási témát
  3. a világ első jógakutató intézetének, ahol az ősi iratokban leírt technikák élettani-terápiás, biokémiai, pszichológiai és társadalmi hasznosíthatósági vizsgálatai folynak. Ezek a kutatások a jóga területének alkalmazott és alapkutatásait is magukban foglalják.
  4. Erre a háttérre épül a jógakórház, ahol a világ minden tájáról ideérkező gyógyulni vágyókat fogadják ayurvédikus, természetgyógyászati, mindenekfölött jógaterápiás kezelésekkel, tanításokkal. Az egészségügyi ellátásnak egy teljesen új társadalmi modelljét adva.
  5. Mindezen részlegek eredményeit az Intézet világhírű tudományos folyóirata, az 1924 óta publikált Yoga Mimamsa adja hírül az érdeklődőknek. Ez a kiadó jeleníti meg az intézet könyveit is, amelyek az ősi pálmaleveleken őrzött iratok első modern nyelven megjelenő kiadásai. Természetesen kiadnak olyan könyveket is, amelyek segítik a gyakorlatba átültetni ezt az ősi tudást. Ezek képezik a főiskola tananyagát.

Az intézet szellemi vezetője és a hagyomány jelenlegi őrzője Swami Maheshananda hűen folytatja mestere Szvámi Digambardzsi munkáját, és vezeti valamennyi kiadványuk szerkesztőbizottságát. Kutirjának ajtaja mindig nyitva áll a spirituális kérdésekkel hozzá fordulókhoz. Naponta kétszer tart Havan-t (tűzszertartás) ami az Intézet szellemi gyakorlásának része, hiszen ezzel ültetik át a gyakorlatba az 5. nijáma elvet, az Isvára pranidhánát.
Az ő mestere, Szvámi Digambardzsi (1903-1990), csakúgy, mint az alapító mester Szvámi Kuvalajánanda magasan képzett szanszkrit tudós, és kiváló gyakorlati érzékkel rendelkező iskolaszervező tanár volt.
Szvámi Kuvalajánanda (1883 – 1966) sokoldalúsága nehezen felfogható mai specializált tudást alkalmazó korunkban. Nemcsak kiváló képzettségű szanszkrit tudós volt, hanem az élettani jelenségeket jól ismerő kutató, orvos, testnevelő, iskola alapító tanár, és magas szinten beavatott jógi.
Demisztifikálta a jógát az általa elkezdett és azóta is folytatott szamádhi és kundaliní kutatásokkal, de nem engedte felhígulni az ősi tanításokat!

Példát vett mesteréről, Paramahansza Szvámi Madhavadaszdzsiről (1798-1921) aki sok évtized tanulás és gyakorlás után csak 80 évesen kezdett el tanítani. Ő, a bengáli jógi nagy szószólója volt a jógatechnikák felélesztésének, amelyek akkora már csaknem teljesen elvesztek a társadalom számára. Ő inspirálta tanítványát, hogy kezdje meg a jóga technikák hatásainak tudományos kutatását, amelyet 1920-21-ben még a Barodai Kórház laboratóriumában kezdett el Szvámi Kuvalajánanda az intézet megalapítása előtt.

Szvámi Madhavadaszdzsi mestervonala Csaitányja Mahaprabhu-n keresztül egészen Krisnáig vezethető vissza, mivel a Kaivalyadham a Vaisnava hagyományon alapszik.

A Kaivalyadham Tradíciót a következő oktató képviseli a fesztiválon:

Selmeci József Csongor

Selmeciné Bogdán Ágota

A Kaivalyadham Jóga Tradíció programjai a Yoga Fest-en

No programok hours available!
No programok available!