Jóga a Mindennapi Életben
Vishwaguru Mahamandaleshwar Paramhans Swami Maheshwarananda (Vishwaguruji, ejtsd: Visvaguru Mahámandalésvar Paramhansz Szvámí Mahésvaránanda, Visvagurudzsí) az ÓM Srí Alakhpurídzsí Sziddha Píth spirituális mesterláncból származik, amely a Himalája egyik ősi bölcsétől, MAHÁ SZIDDHA JÓGÍ SRÍ ALAKHPURÍDZSÍTŐL és végső soron – magától – az Úr Sivától ered.

Srí Alakhpurídzsí tanítványa volt a nagy jógi, Paramjógésvar Szvajambhú SRÍ DÉVPURÍDZSÍ, aki Srí Alakhpurídzsível a Himalájában találkozott. A legenda szerint a Kailás-hegyen élő Siva (aki a jóga ajándékát hozta el világunknak) egyszer elment a megközelíthetetlen himalájai hegyvonulat, a Sambhú Panycsa Atala Akhára közepén lévő Badrínáth-Dhámába, hogy találkozzon Srí Alakhpurídzsível. Az Úr Siva kívánsága az volt, hogy emberi formát ölthessen, hogy lelkeket menthessen meg és szabadíthasson fel a májá illúziójából. A szent törvényt követve, ehhez Guruja, Srí Alakhpurídzsí jóváhagyását kérte. Az Úr Siva azt mondta: „Brahman vagy, a Kozmosz Ura. Gurumként imádkozom Hozzád.” A nagy jógi a következőképpen áldotta meg: „Siva, Te vagy a Legfelsőbb, a Mindentudó és a Mindenható. A mai naptól kezdve Srí Dévpurídzsí Mahárádzsként légy ismert.”

Srí Dévpurídzsí 1942-ben hagyta el a fizikai testét. Spirituális örökségét az emberiség legistenibb inkarnációja egyikének adta tovább, az avatár (isteni inkarnáció) és mindentudó sziddha Bhagaván Srí Díp Nárájan MAHÁPRABHUDZSÍNAK, aki az Isteni Szeretet, Bölcsesség és Fény megtestesüléseként, 1828 és 1963 között élt Rádzsaszthánban. Maháprabhudzsí önmegvalósított és megvilágosodott lélekként született. Élete tele volt csodálatos tapasztalatokkal és tettekkel. Rádzsaszthánban, Khatu dombjai között történt első találkozásuk után Srí Dévpurídzsí – a Nap mellett – a Föld második fényforrásának nevezte Maháprabhudzsít.

Maháprabhudzsínak számos önmegvalósított tanítványa volt. Közöttük a legelső, Maháprabhudzsí spirituális örököse, Hindu Dharmaszamrát Srí Szvámí MÁDHAVÁNANDA PURÍDZSÍ. Paramhansz Szvámí Mádhavanandadzsí, vagy más néven Holy Gurudzsí 1923. szeptember 11-én született és 1942-ben részesült szannjász beavatásban. Paramhansz Szvámí Mádhavanandadzsí a Dasanámí Szampradája Purí rendjéhez tartozott, amelyet Srí Ádi Sankarácsárja (788-820) alapított és épített ki. A saiva tradíció és az advaita filozófia követője volt. Guruja iránti tiszta odaadása és szolgálata révén elérte az Istenmegvalósítás áldott állapotát.

Vishwaguru Paramhans Swami MAHESHWARANANDAJI, Holy Gurudzsí 2003 októberében bekövetkezett mahászamádhija óta a spirituális mesterlánc élő örököse. A Szuméru Píth-i Srí Sankarácsárja Dzsí áldásával, valamint a Panycsájatí Mahá Nirvání Akhárá szerzetesei (szannjászí) és a különböző paramparák (Guru-tanítvány láncok) előjárói jelenlétében, a dasánamí tradíció szerint szentelték fel Vishwagurujit. Lílá-Amrt címmel írt – Mesterével töltött életéről szóló – könyvében Holy Gurudzsí visszaemlékszik arra, hogy hogyan imádkozott Gurujához, Maháprabhudzsíhoz, és kérte Őt, hogy még egyszer inkarnálódjon egy nagy lélek, aki képes utat mutatni az isteni igazsághoz. Maháprabhudzsí biztosította arról, hogy a kívánsága teljesülni fog. Maháprabhudzsí elárulta, hogy Guruja, Srí Dévpurídzsí több évvel korábban megjövendölte, hogy a hét rsi egyike a Szatja Lókából hamarosan inkarnálódni fog a Földön és később Swami Maheshwarananda néven válik híressé. Maháprabhudzsí ígérete és Srí Dévpurídzsí jövendölése néhány évvel később valóra vált, amikor Paramhans Yogiraj Swami Maheshwarananda megszületett Rúpavász faluban, Rádzsaszthán Pálí kerületében. Vishwaguruji gyerekkorától együtt élt Holy Gurudzsíval. Különleges képességei már korán megnyilvánultak, szabadidejét többnyire imával és meditációval töltötte. 17 évesen elérte az Önmegvalósítást. 1972-ben Európába utazott és elkezdte terjeszteni a spirituális mesterláncának bölcsességét és fényét szerte a világban. Vishwaguruji a fizikai, mentális, társadalmi és lelki egészség; a minden élőlénnyel szembeni erőszakmentes élet; a minden kultúrával, vallással és nemzetiséggel szembeni tolerancia; a világbéke; az emberi jogok és a környezet védelme érdekében azóta is fáradhatatlanul és önzetlenül dolgozik.

Amikor Vishwaguruji először járt Európában, megfigyelte, hogy a nyugati emberek általában jobban szenvednek a stressztől, feszültségtől és a családi problémáktól, mint a keleti kultúrákhoz tartozók. Nagymértékben a saját személyes élményeire támaszkodva, de a jóga autentikus tradíciójára alapozva fejlesztette ki az egészségmegőrzés holisztikus rendszerét a Jóga a mindennapi életben (JMÉ) Rendszert, a test, az elme, a tudat és a lélek tudományát. Ezt a tudományos, élő mesterláncon alapuló rendszert világszerte oktatják és gyakorolják. A Rendszer óriási népszerűsége kialakításának módjában rejlik. A Jóga a mindennapi életben (JMÉ) kortól, társadalmi háttértől és egészségi állapottól is szinte függetlenül alkalmazható és gyakorolható. A JMÉ Rendszer olyan technikákat tanít, melyek célja a jó egészség, a belső béke és a harmónia megteremtése.

A Jóga a mindennapi életben Rendszer a következő alapelveket támogatja:
• Fizikai, mentális, társadalmi és lelki egészség és végül az Istenmegvalósítás
• Minden élőlény életének tisztelete
• Minden vallás, kultúra és nemzetiség iránti tolerancia
• Környezetvédelem és egészséges, fenntartható életmód.

Világszerte több ezer Jóga a mindennapi életben (JMÉ) központ és ásram működik, melyekben emberek milliói részesülhetnek a Jóga gyakorlásának kedvező hatásaiból. Az egyes JMÉ központok nemcsak saját fenntartású épületeikben, bérleményeikben, hanem egészségügyi és rehabilitációs központokban, kórházakban, oktatási, kulturális, sport- és egyéb közintézményekben is szerveznek a helyi igényeknek megfelelő, speciális programokat.

A JMÉ Rendszerről bővebb információk az alábbi honlapokon olvashatók:

https://www.joga.hu/
http://www.yogaindailylife.org/

A Jóga a Mindennapi Életben Tradíciót a következő tanárok képviselik a fesztiválon:

Kovács Károly (Krishnanand)

A Jóga a Mindennapi Életben Tradíció programjai a Yoga Fest-en

No programok available!
No programok available!