Gitananda Jóga Tradíció
(Risi Kultúra Astanga Jóga)

Juhász Csilla beszámolója:

 

“A jógikus tanításokat elsősorban azokból a forrásokból szeretném átadni, amelyeket a Dél-Kelet Indiai Ashramban kaptam, fél éves tartózkodásom során. Az Ashramban az úgynevezett Rishiculture Ashtanga Yoga tanításaiba kaptunk beavatást. A Rishiculture Ashtanga Yoga két, több ezer éves múltra visszatekintő tanítványi lánc összeolvadásából jött létre. Ez a két vonal, az Észak-Indiai Bengáli Tantra Tradíció és a Dél-Indiai Saiva Siddantha (Shiva) Tradíció.
Mára már nem sok, ezer évekre visszavezethető tanítványi lánc maradt életben Indiában, így ez a tanítványi lánc a jóga legősibb, legautentikusabb és legtisztább tanításait őrzi. 
A tradíció legnagyobb ajándéka az Élő Mester (Guru) jelenléte, aki a tanulót képes kivezetni a sötétségből, valamint az a zárt rendszer, amely keretek között ez megtörténik. Ez a gurukula-rendszer, amely azt jelenti, hogy a tanítvány a Guru személyes vezetése alatt fejlődik, növekedik. Ez így történt évezredeken át, s ez a tradíció lehetővé teszi, hogy ez így is maradjon. Az „igazi” jóga ezen az ösvényen halad.
Az Ananda Ashramban eltöltött fél év során 750 óra elméleti és 750 óra gyakorlati képzést kaptunk. Tanultunk ászanákat, pránáyámákat (légzéstechnika), szanszkrit nyelvet, indiai táncot, mantrákat, bajanokat (indiai énekek), tanulmányoztuk a szent írásokat és az Ashtanga jóga különböző aspektusait. Emellett számos workshopon, konferencián, jóga fesztiválon, jóga versenyen és megszámlálhatatlan kulturális rendezvényen vettünk részt.
Számos szertartáson, ünnepségen is részt vettünk a jóga és a helyi tradíciókat követve.
A Guru Puja keretén belül emlékeztünk meg Swami Gitanandáról és tanítványi lánc nagy Tanítóiról és Mestereiről.” 

 

A Magyar Gitananda Jóga Egyesület (https://www.facebook.com/gitananda.hu) programajánlója
Érdeklődni és jelentkezni a következő e-mail címen lehet: [email protected]

 

Lépésről Lépésre (Step By Step) – Szádana Program
https://www.facebook.com/events/2297582937178003/ 

 

A jógaórák célja, hogy résztvevői elinduljanak és haladjanak a Dél-Indiai (Puduccseri) Ananda Ashram felé. Ennek “szellemi állomásai”: Lépésről Lépésre (Step by Step) 1 éves egyéni szádana támogató távoktató program elvégzése, amely egyben az indiai székhelyű jógaoktató képzés alapfeltétele. Erre a bemeneti fázisra kívánunk teljes körű, magyar nyelvű felkészítést szervezni.

 

A foglalkozásokat Juhász Csilla magántanítványa, Oszlár Kálmán András tartja, aki jelenleg a Gitananda Tradíciót megtestesítő jógi család útmutatásait követve, elfogadott tanítványként vesz részt a Lépésről Lépésre (http://icyer.in/yoga-step-by-step-course) jógaképzésen. 

 

A Gitananda Tradíció mesterképzésének (http://icyer.com/Yoga_Teachers_Training.htm) kimeneti lehetőségei: 

 

• jóga-szádhaka (jógagyakorló, oktató) – 6 hónap után
• ácsárja (szellemi vezető, mester) – 12 hónap után

 

A Gitananda Jóga Tradíciót a következő tanárok képviselik a fesztiválon:

Juhász Csilla

Gitananda Jóga programok

Arany Hall Kis Hall Volt Bár Üveg terem
13:00
GITANANDA JÓGA TRADÍCIÓ
Tradíció szerinti jógagyakorlás
13:00 - 14:10
JUHÁSZ CSILLA
13:15
13:30
13:45
14:00

Üveg terem

No programok available!