Gitananda Jóga Tradíció
(Risi Kultúra Astanga Jóga)

A Rishiculture Ashtanga jóga egy – becslések szerint- 7000 évre visszatekintő, mai napig élő, ősi tradíció, amely az „eredeti” Sapta Rishikhez (Hét Rishi) vezethető vissza. Ez a Paramparai (tanítványi lánc) két tradícióból olvadt össze: az Észak Indiai (Bengáli) Tantra Tradícióból és a Dél-Indiai Saiva Siddhanta Tradicíóból. (Az Észak Indiai tradíció a Dakshina Marga Trantrához, vagyis a tiszta Jobbkezes Tantrához tartozik, ahol az energia felsőbb tudati szintekre való emelését kizárólag a spirituális fejlődés érdekében teszik).

A két tanítványi lánc Yogamaharishi Dr. Swami Gitananda Giri Guru Maharaj személyében olvadt össze, aki az általa tovább éltetett tradíciót Rishiculture Ashtanga jógának nevezett el, jelezvén, hogy a tradíció az ősi Rishiktől eredeztethető.

A tradíció továbbá éltben kívánja tartani azt az életformát, ahogyan a Rishik éltek. Ezért a tradíció nevét magyarul a következőképpen fordíthatjuk le: „az ősi Rishik jógikus életmódja, amely magában foglalja a jóga nyolc aspektusát”.

A tradíciót Swami Gitananda Maha Samadhija után kezdték el a tanítványok Gitananda jógának nevezni. Mára már nem sok tradicionális jógairányzat maradt életben, így ennek értéke felbecsülhetetlen. A tradíció legnagyobb ajándéka az Élő Mester (Guru) jelenléte, aki a tanulót képes kivezetni a sötétségből, valamint az a zárt rendszer, amely keretek között ez megtörténik. Ez a Guru Kula rendszer, amely azt jelenti, hogy a tanítvány a Guru személyes vezetése alatt fejlődik, növekedik. Ez így történt évezredeken át, s ez a tradíció lehetővé teszi, hogy ez így is maradjon. Az „igazi” jóga ezen az ösvényen halad.

A tradíció tanításait jelenleg Swami Gitananda utóda (fia) Yogacharya Dr. Ananda Balayogi Bhavanani és elsőszámú tanítványa (felesége) Yogacharini Meenakshi Devi Bhavanani vezeti a Dél-kelet indiai Ananda Ashramban (International Center For Yoga Education and Research) Pondicherryben, Madrastól délre.

Az Ashramban 1968 óta megszakítás nélkül minden évben maximum 10 tanítványt tanítanak zárt, bentlakásos (Guru Kula) rendszerben az éves International Yoga Teachers Training Course keretén belül.

A tanulók a fél év során 1500 órás képzést kapnak, amely egyenértékű egy egyetemi Mesterképzéssel. A nap hajnalban Napfelkelte előtt kezdődik a reggeli Aartathival, melyet kb. 45 perc „csendben ülés”(meditáció) követ az Ashram tetején. Ezt egy két órás Hatha jóga gyakorlás követ, majd reggeli, és karma jóga. Délelőtt 11-től 13 óráig Pranayama óra, melyet az ebéd követ. Ebéd után kis szabadidőt követően a délutáni Mantra óra (Mantrák elemzése, tanulása, Patanjali jóga szútrák tanulmányozása, Yantra tanulmányok stb.) Dr. Anandával történik. A vacsora után Bhajana énekléssel várják a tanulók Ammát (Yogacharini Meenakshi Devi Bhavanani) az Ashram külső kertjében található kör alakú, nyitott „tanteremben”, ahol villanyfény nélkül a tanulók Amma Satsangját hallgatják. A napot az esti Aarthi zárja este 10 órakor.

A féléves képzés első hónapja (október) a tisztításról szól, amikor a tanulók megtisztítják magukat egy három napos vízböjttel, kávébeöntéssel, és a Shankaprakshalana teljes tápcsatorna tisztítással, valamint a jala netivel és az Eka Dasi légzéstechnikával. A második hónap (november) a test az elme és az érzelmek felépítéséről, megerősítéséről szól, majd a harmadik hónap (december) a stabilizációról és az egyensúlyról szól. A második három hónap (januártól márciusig) ugyan ebben a felépítésben történik, csak magasabb szinten.

A képzés a jóga nyolc aspektusára épül, nagy hangsúlyt fektetve az alapokra a Yama, Niyama-ra. A képzésen a tanulók 384 Ászanát, Mudrát, Kriyát, Bandhát, valamint kb. 30 Paranayama technikát sajátítanak el. A tanulók gyakorlati technikákat tanulnak a Pratyahara, az érzékek kontrolálására, valamint számos koncentrációs gyakorlatot a Mandalákkal, mint geometriai formákkal, Mantrákkal, mint a Csakrákkal kapcsolatos hangokkal, vizualizációs gyakorlatokkal. Számos technikát tanítanak, amely a légzést, mint koncentrációs eszközt használja az elme megértése és elcsendesítése végett, továbbá számos tradicionális technikát alkalmaznak a tanulók. A Csakrák, Bindhuk, Prana-Apana áramlás, Polatritás, Nada (a hang használata az elme megnyitására), a szanszkrit nyelv tanulása, indiai tradicionális tánc tanulása szintén a képzés része. A tanulók számtalan szertartáson, Puján, megszámlálhatatlan kulturális eseményen, konferencián, jógafesztiválon vesznek részt…felsorolni is lehetetlen.

A képzés struktúrája 50 éve változatlanul a következő:

  • Hajnali ébredés a Brahma Muhurta (God’s Auspicious Hour) órájában, amely a legalkalmasabb meditációhoz és a reggeli Puja-Surya Namaskar végzéséhez
  • Szisztematikus felépítése az Ászanák, Kriyák, Mudrák elsajátításának
  • Körültekintő és alapos bevezetés a Spirituális Energia kontroljának a tudományába számos Pranayama oktatással és gyakorlással
  • Betekintés az elképesztően összetett tradicionális Raja jóga rendszerébe, amely az elmével foglalkozik, különféle relaxációs, koncentrációs, Mantra, Mandala, Dharana és vizualizációs gyakorlatokon keresztül
  • A jógikus viselkedés megvalósítása a Satsangha-n kerseztül; a Jóga ősi írásainak tanulmányozása
  • Az érzelmek tisztítsa a Carnatic zenén, Bhajana énekeken és a Bharata Natyam, India Szent táncán keresztül
  • Elmerülés a Nada-ban, az Univerzum Hangján keresztül, a Mantrák és a Szanszkrit nyelv segítségével
  • A Hindu kultúra megismerése, azért, hogy a tanulók megismerjék azt a kultúrát, ahonnan a jóga eredeztethető
  • Az indiai életben való teljes részvétel, valamint Hindu rituálék, szertartások és fesztiválokon való részvétel
  • Egy életre szóló lehetőség, hogy a tanuló részese lehessen ennek a tanítványi láncnak

A Tanítások esszenciája irányt mutat a Dharma felé, amely valójában a helyes életet jelenti („righteous living”), amely helyreállítja az egyensúlyt és a stabilitást. A jóga életmód – Swami Gitanada tanítása szerint – nem más, mint a test, az elme és az érzelmek helyes használata („Right-Use-Ness”).

További információ az indiai Ashramról és a Tradícióról: www.icyer.com

Juhász Csilla (Preethi), a Rishiculture Ashtanga Jóga egyetlen magyarországi képviselője: tel: 0630 1753973

A Gitananda Jóga Tradíciót a következő tanárok képviselik a fesztiválon:

Juhász Csilla

Gitananda Jóga programok

No programok available!
No programok available!