Előadók

H.E. Mr. Partha Satpathy Indiai Nagykövete

H.E. Mr. Partha Satpathy nagykövet 1990 augusztusában csatlakozott az indiai külszolgálathoz. Mielőtt 2022 márciusában India magyarországi nagykövete lett volna, 2018 és 2022 között India ukrajnai nagykövete volt. Ezt megelőzően a Külügyminisztérium osztályvezetőjeként (Latin-Amerika, Karib-térség és Államok Osztálya) dolgozott. Mr. Satpathy 2012 és 2015 között India nagykövete is volt a Szenegáli Köztársaságban, egyidejűleg a Zöld-foki Köztársaságban, a Bissau-guineai Köztársaságban és India főbiztosaként a Gambiai Köztársaságban. Szolgált a moszkvai, bécsi, brazíliai és lisszaboni indiai nagykövetségeken, valamint a Külügyminisztérium ENSZ és Latin-Amerika Osztályán.

Miniszterként szolgált India állandó képviseletén az ENSZ genfi irodáinál, koordinált többoldalú diplomáciai kérdéseket a globalizáció, az egészségügy, a nemzetközi munkaügyi kérdések, az éghajlatváltozás, a migrációs kérdések, a veszélyes hulladékok kezelése, a környezetvédelmi és természetvédelmi diplomácia területén.

A nagykövet a közelmúltban költözött korábbi beosztásából Ukrajnából Magyarországra, és koordinálta az „Operation Ganga” elnevezésű nagyszabású projektek, amelynek során nagyszámú indiai és indiai diák evakuálását koordinálta az ottani konfliktus kitörésével.

Mr. Satpathy B.Sc. Fizika végzettséggel rendelkezik, illetve az ahmedabadi Indiai Menedzsment Intézet (IIM) üzleti adminisztrációs mesterképzésével, valamint az Essexi Emberi Jogi Központ (Egyesült Királyság) mesterképzését végezte el. Érdeklődési területei az üzleti élet és az emberi jogok, a vállalati társadalmi felelősségvállalás, a többoldalú diplomácia, a stratégiai dinamika a BRICS és IBSA régiókban (India, Brazília és Dél Afrika) és a szellemi tulajdonjogok. Szereti a szabadtéri sporttevékenységeket, beleértve a golfot és a krikettet.

Babita Wagh

A Kaivalyadhama Jóga főiskolán Lonavalában szereztem Posztgraduális diplomát, majd Természetgyógyászat (Naturopátia) szakon végeztem mesterképzést a Kalidas Egyetemen, Delhiben.

Tíz évet dolgoztam a Vidya Gurukulban (Yoga Point) Nasikban. Jeleneg az Amrita Sher-Gil Kulturális Központban (Indiai Nagykövetség, Budapest) dolgozom Jógaoktatóként.

Bajnok Panni

Már gyerekként kapcsolatba kerültem a Himalájai Jóga Tradícióval, Szvámi Véda Bháratí előadásai már 16 éves koromban őszintén megszólítottak. Lassan gyűrűzött be az életembe a Tradíció spirituális ösvénye, egyfajta ellenállhatatlan húzásként, amely újra és újra visszairányított a szellemi útra. A mantra beavatásomat 9 éve kaptam és 2017-ben végeztem a Tradíció 3 éves oktatóképzésén. A beavatás óta él bennem az ellenállhatatlan vágy, hogy újra és újra felkeressem a Tradíció rishikeshi Ashramját a Himalája lábánál, a Gangesz partján, ahol mindig elemi erővel nyúlt ki értem a Guru keze.

Az én életemben a jóga gyakorlása az Isvara Pranídhána, az Egyetlen Valóságnak való minél teljesebb önátadás gyakorlásában teljesül ki. A Tradíció a szeretet, a béke és a csend magvacskáit ültette el bennem, ezeket próbálom nevelgetni. Érzem, hogy a legfontosabb feladatom jelenleg a csitta praszádanam, az érzelmi megtisztulás. Számomra a jóga az őszinte, tiszta tükör és az eszköz, amely segít belenézni a tükörbe és szeretettel, elfogadással szemlélni azt, amit látok. Így vezet ez az ösvény lépésenként afelé, hogy nagyobb szeretetben, együttérzéssel és harmóniában létezzem önmagammal és a környezetemmel.

Beöthy Árpád

Beöthy Árpád, jógi nevemen Visnu 2016 óta vagyok tagja a Sivananda Jógaközpont önkéntes jógaoktatói csapatának. Alapvető motiváció és megtiszteltetés számomra, hogy ezen felül részt vehetek tradícionális Központunk Jógaoktató képzésének keretein belül a Jógafilozófia tantárgyának oktatásában is.

Két kiemelkedően fontos dolog az életemben a spiritualitás és a zene.

Mindkettő nagyszerűen találkozik a jóga életforma gyakorlásában.

Jógázni annakidején saját egészségem érdekében kezdtem. Fokozatosan értettem meg a jóga teljesebb értelmét. Az egyéni gyakorlást elmélyítve oktatói tanulmányokba is fogtam, elsősorban saját intellektuális kíváncsiságom kielégítése érdekében. A jógaoktatói oklevél megszerzése óta folyamatos oktatási tevékenységem gyakorlása közben éreztem rá, hogy a tapasztalatok és a tudás megosztása, átadása milyen különleges módon hat tanítványokra és magára az oktatóra is oda-vissza, kölcsönösen emel. Csodálatos dolog elősegíteni, látni mások fejlődését, tapasztalni a Mesterek áldásának kiáradását. Mi is lehetne szebb elhivatottság, mint az isteni energiák áramoltatásának eszközévé válni?

 Hála, köszönet és áldás legyen Mestereimnek, Tanítóimnak és nem utolsó sorban Tanítványaimnak!

Bertalan Mónika

ÖNÉLETRAJZ:

 1968-ban születtem Mezőberényben.

 CIVIL VÉGZETTSÉG, KÉPZÉSEK:

 • 1989: Óvodapedagógusi diploma (Szarvas, Brunszvik Teréz Óvónőképő Főiskola)
 • 1994: Individuálpszichológia (Svájci Alfred Adler Intézet budapesti képzés)
 • 1994: Modern Táncoktató (Budapest, Magyar Művelődési Intézet)
 • 2016: SZTE-BTK 

(Romanisztika- spanyol BA)

JÓGÁVAL KAPCSOLATOS KÉPZÉSEK:

 • 2004-ban kaptam jógaoktatói oklevelemet a 

„La Asociación Investigación de 

Técnicas de Autoayuda Naturales de Madrid” szövetségtől Spanyolországban.

 • 2013: Himalájai Jóga Tradíció TTP három éves képzését végeztem el.
 • 2020-ban  részt vettem a  Mezősi Anna és Kornhoffer Tünde által vezetett Női Jóga Terapeuta két éves képzésén.

JÓGAUTAM, VEZETETT TANFOLYAMAIM:

1990-ben kezdtem jógázni Békéscsabán a Jóga a Mindennapi Életben rendszerben, majd 1992-től a Debreceni Jóga Egyesületben (DJE) folytattam, melyet Zoltai Miklós alapított és mindmáig is vezet.

 • 1992-től foglalkozom gyermekek jógaoktatásával óvodai, iskolai oktatások,  jógaórák, jógatáborok keretében.
 • 1993-tól kezdtem el esztétikus testképzést tanítani nőknek Debrecenben.
 • 1994-tól 2004-ig  Portugáliában és Spanyolországban jógát oktattam minden korosztálynak: kisbabáknak, gyermekeknek, felnőtteknek, nyugdíjasoknak.
 • 2001-ben született fiamat születése óta jógáztattam. 
 • 2007-ben alapítottam meg a Debreceni Gyermek Szabadidő Sport és Jóga Egyesületet. 
 • 2008-ban a Himalájai Jóga Tradíció spirituális vezetője: Mahamandaleshwar Swámi Véda Bharáti tanítványává fogadott és mantra diksában részesített. 
 • 2008-ban a MJSZE-től minősített, vezetői jógatanár címet kaptam. 
 • 2013-ban a Magyar Jóga Akadémia vezetőjének: Selmeczi József Csongor kérésére az egy éves „Gyermekjóga jógaoktató képzés” egyik tanáraként tanítottam. 
 • 2017-től indítottam el a speciális „Spanyol Kuckó”  tanfolyamot: spanyol nyelv tanítása játékosan jógával, kézművességgel, dalokkal, versekkel gyermekeknek. 
 • 2018-ban kezdtem el tanítani a saját szisztémájú „Lady-Form” tanfolyamomat, melynek alapja a jóga. 
 • 2019: tanulmányút, elvonulás és beavatásban való részvétel Swámi Ritavan Bharátitól Rishikeshben, Indiában. 
 • 2020-ban kialakítottam és tanítani kezdtem a „Jóga Gymstickkel” tanfolyamot. 
 • Zoltai Miklós 30 évfolyamos iskolarendszerében öt évfolyamot a vezetek, illetve jógaprogramokat szervezek a Debreceni Jóga Egyesületben. 
 • Rendszeresen tanítok jógát a mikepércsi napközis táborokban gyermekeknek nyaranta. 
 • 2021: a magyarországi 7. Jóga Világnapja alkalmából a Jóga Flashmobban vettünk részt egyesületünk tagjaival, vezetésem segítségével. 
 • Zoltai Miklós jógatáboraiban különböző jógafoglalkozásokat vezetek, valamint a vegetáriánus menü összeállításában és a főzés irányításában működök közre.

2022 áprilisában speciális  tanfolyamot indítottam sportolóknak, irodai dolgozóknak, nyugdíjasoknak „Nyitni-kék” nyújtótanfolyam elnevezéssel a debreceni Energym edzőteremben.

ELŐADÁSOK,  ÍRÁSOK:

 • 1994-ben: a „Csendvarázs” spirituális versgyűjteményem jelent magánkiadásban. 
 • 2005-ben a Magyar Jóga Akadémia által szervezett I. Gyermekjóga Konferencián témám a „Jógaoktatás nevelési hatása a gyermekek jógaoktatásában” volt. 
 • 2011-ben  Swámi Véda Bharáti személyes meghívására Magyarországot képviseltem „Jógaoktatás vízben, gyermekeknek” 

témámmal Rishikeshben, az „International Yoga Youth and Children’s Retrat” konferencián. 

 • 2013-tól  Swámi Véda Bharáti és Swámi Ritavan Bharáti javaslatára folyamatosan írok a Himalájai Jóga Tradíció nemzetközi AHYMSIN web oldalára gyermekek jógaoktatásával kapcsolatosan. 

 2015-ben a „Gyermekjóga kezdetei Magyarországon” c. összefoglaló kutató munkám a Jóga Pont Online Magazin és a Magyar Jóga Akadémia közlésében jelent meg. 

 • 2017-ben  a MJSZE által szervezett a „Jóga és az eljövendő generáció” jógakonferencián előadásom témája „A gyermekek értelmi-, érzelmi-, szociális nevelése a jama-nijama elvek alapján”volt. 
 • 2020-ban a Jóga Útja Magazin októberi kiadásában a „Jóga Gymstickkel” témáról írtam cikket. (Az eszköz használatának jelentősége, hatása a jógában.) 

Célom: az egységes és jógikus életmód alkalmazása az élet minden területén testi-, érzelmi-, szellemi-, 

szociális-, spirituális szinten, az oktatás igényes színvonalának megtartása, folyamatos fejlesztése, sikeres átadása.

Mottóm: „Ahimsa paramho dharma”

Bakos Judit Eszter

jógatatanár, filozófus, zenész, zeneszerző, író, közgazdász

A Narada Védikus Akadémia alapító tanára, a Danvantara Kiadó-, a MantraSOUND- és a Brahmana Misszió alapítója.

Itt éred el:

 

Eszter gyermekkorától tanul klasszikus zenét.  2000-ben találkozott a védikus filozófiával, a védikus zenével, relaxációs- és meditációs módszerekkel, és ekkor kezdett rendszeresen jógázni is.

Fiatal felnőttként Bakos Attilától hallgatott-, és azóta is tanul jógafilozófiát, védanta filozófiát, és ez a végtelenül gyönyörű, szó szerint mindenre kiterjedő tudomány – ahogyan Attila tanítja – új életcélt, kifinomult életszemléletet hozott a számára.  A jóga, a zene, a filozófia és a gyakorlás az életévé vált. Rendszeresen jár Indiába, továbbképzésekre, tanulmányutakra, meditációs elvonulásokra.

 A zene és a jóga találkozása nyomán születtek meg a Meditációs- és Relax Jóga nidra estjei, valamint a MantraSOUND meditációs koncertek.

2010-től folyamatosan oktat jógát, a Yoga Alliance US regisztrált tagja. 

2011-től tanít jóga gyakorlatelméletet, jógafilozófiát, jógapszichológiát és ayurvédát.

2015-ben indította első jógatanár képzését a Narada Védikus Akadémián, ami azóta a Magyar Jógaoktatók Szövetsége és a Yoga Alliance US védjegyét viseli.

Az elmúlt években Kiadójával, a Danvantara Kiadóval

 • 9 mélyrelaxációs albumot készített és adott ki,
 • 8 meditációs zenei album szerzője és előadója,
 • 5 jóga filozófia mű társszerzője és
 • 12 meditativeART, mantraART és jógaART videót készített. 

Könyvei társszerzőként:

Ambient meditációs zene albumai | mantrák, jóga zene, new age (MP3  letöltés audio CD):

 Vezetett mélyrelaxációk (jóga nidra)  és meditációs albumok (letöltés, CD):

 meditativeART, mantraART & yogaART  videók:  https://www.virinchimantrasound.hu/hu/videok

 

Böhm Márta Anna Padmakshi

Jai Gurudev!
1956-ban születtem Budapesten.
15 éves koromban kerültem családommal Németországba, ahol Münchenben tolmács- és fordítói szakon
végeztem.
Világi pályafutásom során a nyelvek gyakorlásának köszönhetően számos országban éltem és dolgoztam,
így Anglia, Spanyolország, Venezuela és Ausztria.
A spiritualitás iránti érdeklődésem 1986-ban vette kezdetét, amikor is egy barátomtól Paramahamsza
Yogananda, Egy jógi önéletrajza című könyvét kaptam ajándékba.
Egy teljesen új világ tárult fel elöttem és bizonyosággal tudtam, hogy egy napon fogok találkozni
Mesteremmel. Számos utat bejártam, számos hagyományt követtem, kipróbáltam, amiért mai napig
nagyon hálás vagyok.
Mesteremmel, Szatgurummal, Paramahamsza Vishwanandával 2002 decemberében találkoztam. Ez a
találkozás sorsdöntő volt az életemben. 2008-ban brahmacsárini fogadalmat tettem, életemet Mesterem
szolgálatának felajánlva.
2017-ben kért fel Mesterem, hogy Magyarországon terjesszem a Bhakti Marga hagyományt és szolgáljam
misszióját idehaza.

A Mester iránti elkötelezettség, a bhakti gyakorlása a szó legnemesebb értelmében, a Guru-tattva, a Guru-
tanítvány kapcsolat egészen új dimenziókat nyit meg a belső fejlődés útján.

2021 novemberében sikerült Budapesttől 50 km-re egy nagyon szép helyet megvásárolni, ami a Bhakti
Marga magyarországi közösségének spirituális központja és egyben ásramja lett, otthont adva
brahmacsáriniknak és tanítványoknak egyaránt. Számos program és elsősorban a most épülő templom és
jövőben Paramahamsza Vishwananda által felszentelt deityk (istenségek) bizonyára hozzájárulnak az
ország szellemiségének gazdagságához.
Számos szádhana gyakorlása és oktatása, valamint pudzsáriként végzett napi feladatok ellátása, szervezés,
programok, előadások és az ásram vezetése teszi színessé életemet, hálával és odaadással felajánlva a
szolgálatot az Egynek.
Padmakshi
Böhm Márta Anna

Gaura Krisna Das / Dr. Tóth-Soma László

Filozófus tanár, vaisnava teológus, jóga-meditáció oktató

1991-ben végzett a Szegedi Tudományegyetem biológia-kémia szakán. A jóga bhakti ágát 1990 óta gyakorolja a Gaudíya-vaisnava tradícióban, ahol 1994-ben kapott beavatást. Ászana és pránájáma tanulmányait 2002-ben Magyarországon kezdte el, s Indiában a Srí Vaisnava tradíció himalájai, gangótri ásramájában folytatta. Indiában töltött több, mint 7 éve alatt lelki gyakorlatai és jógatanulmányai mellett a kalkuttai Rabindra Bharati Egyetemen hindu vallásfilozófiát és védikus pszichológiát tanult, s ugyanitt 2003-ban filozófiai doktorátust (PhD) szerzett. Számos könyvet publikált, ismeretterjesztő filmeket készített, és gyakran tart előadásokat az ország különböző felsőoktatási intézményeiben. Jelenleg a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola rektorhelyettese, illetve ugyanitt hindu és vaisnava vallásfilozófiát, jógaszentírás-elemzést és gyakorlati meditációt oktat. Alkotói munkásságának kiemelkedő eredménye a Jóga szútra 2015-ben megjelent, tradicionális magyarázatokkal ellátott fordítása.

Dr. Drimál István

Nemzetközi okleveles IYENGAR jógaoktató, Intermediate Junior 2

Nagyon izgalmas a test művelése, de a testedzést önmagában mindig unalmasnak találtam. Kell mindig egy cél, ami felé szabályozza a lélek a testet, és ez a cél egyáltalán nem aranyérmek elnyerése kell hogy legyen. Az Iyengar-jógában azt találom rendkívül inspirálónak, hogy a test fegyelmezett nevelése kéz a kézben jár a lélek irányításával, s az ember e két alapvető összetevője – test és lélek – egymást szabályozza és irányítja.

Mindannyian keressük életünk célját, értelmét. Mivel mindannyian egyrészt múlandó test vagyunk, ezért mindannyiunkban rejlik egy kis materialista. A test múlandó, öregszik, ezért mindannyian rettegünk a haláltól, ragaszkodunk kézzelfogható javainkhoz. Kétségbeesünk ezen javak elveszítésén, a halálon, de ez jó, mert elvezet oda, hogy kétségbeesetten keressük a választ arra, miért múlik el az élet és lesz-e valami utána. A testtel való irányított munka a lélekhez vezet. Tehát mindannyiunkban rejlik egy kis idealista. A lélekről alkotott tudás, a kétségbeesés és rettegés gyógyítása az, amit filozófiának nevezek. Az Iyengar-jógában a test és lélek gyógyítása szoros összefüggésben van.

25 éve művelem a taiji és a qigong (ejtsd: tájcsi, csikung) hagyományát, amely a test gyakorlatoztatását és a szellem művelését együtt végzi az energia birodalmában egyesítve e két látszólag távol álló szintet. Nagyban befolyásolta e két művelési hagyomány és a velük szoros kapcsolatban álló taoizmus felfogásomat. Ennek nyomán haladva jutottam el aztán a jógához, annak is az Iyengar által kialakított változatához, amelyet 10 éve gyakorlok.

Tapasztalatom az, hogy ezeket az ősi módszereket csak úgy úgy van értelme alkalmazni, ha érted, miért s ki végzi azokat. Tudni kell, ki az az alany, aki végzi a gyakorlatokat, akinek az érdekében alkották meg ezeket a módszereket. Tapasztalatom az, hogy az értelmi megértés jó hatással van a konkrét testi-energetikai gyakorlatok végzésére is, célt és kedvet kapsz a rendszeres gyakorláshoz, megérted, melyik gyakorlat mire szolgál nem csak fiziológiai, hanem lelki és szellemi szinten is. Igazán élvezetesnek találom, amikor ezeket a fölismeréseket megoszthatom másokkal, s a tanítás révén átadott tudás nyomán mások is jobban érzik magukat, s talán életükben is pontosabban képesek elhelyezni magukat.

1993 Taiji, qigong és filozófiai tanulmányok kezdete

2008 Filozófia PhD., Debreceni Egyetem

2014 Iyengar okleveles oktató, Budapest

2016 Iyengar junior 1. oklevél, Budapest

Gábor Júlia

Gábor Júlia (Kartar Narayan kaur), KRI (Kundalini Kutatóintézet- nemzetközi testület, amely a Kundalini jóga tanítását és terjesztését szabályozza) diplomás kundalini jóga oktató vagyok. 

A kundalini tanulmányaimat elsősorban külföldön folytattam:  Spanyolországban, Olaszországban, Németországban, Szlovéniában és Portugáliában. Tanítói tapasztalatom magyarországi és nemzetközi területen van.

A tevékenységem az utóbbi években a jóga terapeutikus alkalmazására fókuszált: kiégettséggel, ADHD-val függőségekkel, bipoláris zavarokkal, étkezési zavarokkal foglalkoztam. 

Elmélyítettem a tudásom a pranayama és a számmisztika területén.

A kundalini jóga spirituális fejlődésünkhöz ad többezeréves eszköztárat, spirituális tudatosságot vihetünk a saját mindennapi életünkbe, a gyakorlásnak köszönhetően emberi lényként élhetünk autentikusabb, teljesebb és tágasabb életet. 

Olyan témák széles skálájával foglalkozunk, mint a megbocsátás, halál, kapcsolatok, kommunikáció, jólét, pénz és siker, érzelmi fájdalom. Különösen foglalkoztat a számok misztériuma és az érzelmi sérülések gyógyítása, a minták átírása.

2017-ben elvégeztem egy ún. kognitív metaprogramozás master képzést, ami különös hangsúlyt fektet az elme működésének, annak aspektusainak a megismerésére, a belső konfliktusok hatékony oldására, a valódi történés percepciójára. Az elfogadóbb, harmonikusabb kapcsolatok táplálására. 

A marginált, elszigetelődő társadalmi szegmensek mindig közel álltak hozzám. Életem egyik legmeghatározóbb élménye a San Patrignano-i (https://www.sanpatrignano.org/en/) rehabilitációs központban tartott órák voltak. Itt ingyenes segítséget nyújtunk a függőségi problémákkal szembenézőknek. Készítettem riportot a börtönökben tartott kundalini jógával kapcsolatos tapasztalatokról, annak eredményeiről, a tanárok megéléséről. 

Idén a budapesti IBS-en és az ESCCA-n volt lehetőségem stresszmenedzsmentet tanítani a kundalini jóga módszerével.

Hálás vagyok, hogy ez engem megtalált, és hogy tovább tudom adni a tapasztalataimat, a gyakorlások kínálta élményeket.

Tanáraim: Sadhana Singh, Shiv Charan Singh, Gurudass kaur, Karta Singh, Ram Rattan Singh. A hivatalos tanárképzőn túl elvégeztem több KRI hitelesített képzést, többek között a Leadership and Success – alkalmazott humán és elme tudományi képzés), A lélek 5 hangja, A meditáció 21 szakasza, és folyamatban van a Sat Nam Rasayan képzésem. 

https://hu.gaborjulia.com/yoga

 

Groll Eszter Nandakumari Dasi

Az Odaadás Útja Magyarország Egyesület, a Bhakti Marga Hungary jóga oktatója és OM Chanting
országos koordinátora, Paramahamsza Sri Szvámi Vishwananda megvilágosodott spirituális Mester, a
Bhakti Marga mozgalom megalapítójának beavatott tanítványa.
A jóga világába 2012-ben kóstolt bele és 2016-ban Indiában vált Ashtanga jóga oktatóvá. 2020 óta tanítja
Magyarországon a Babaji Surya Namaskar jóga formát, amely egy mozgássorral egybekötött meditáció.
Ez – a Mahavatár Babadzsi és Paramahamsza Vishwananda által átadott – szádhana segít abban, hogy az
odaadásunkat mozgásban is kifejezzük és testünket Isten templonaként ünnepeljük.
2020 óta szervezi az OM Chanting csoportosan végzett gyógyító technikát Magyarországon, hogy ezáltal
is intenzíven részt vehessen Paramahamsza Vishwananda missziójának terjesztésében.

Kádár Zoltán

Kádár Zoltánnak hívnak. 53 éves vagyok. Lassan 35 éve jógázom. Számtalan helyen tanultam és gyakorlatoztam.
Számomra a jóga szabadság. Megoldás, a szenvedésmentes élethez vezető út.
Sokat gyakoroltam. Rendszereket kipróbáltam. Oktató képzéseket vezettem és vagy órákat adtam bennük.
Befejeztem a mérnöki tevékenységemet és a jógaoktatói munkám legnagyobb részét. Összegeztem az általam elérhető felszabadító módszerek sokaságát, amelyet Indiában jógának hívnak.
A régi mesterek ugyanezt tették. A számukra elérhetővé vált módszereket összegezték.
Rájöttem, hogy ma teremsportként gyakorolt ászanák, pránajámák, mudrák, bandhák, meditációk és más technikák bizonyos paraméterek kiegyensúlyozására használt diagnosztizálási és beállítási módszerek.
Innentől kezdve gyorsan haladtam mivel a technikák célját megértettem.
Korábban gyakoroltam, mint általában szokás. Mint egy süket, aki állítgatja a TV hangerejét, de nem igazán érti, mikor kell abbahagynia. Ilyen módon sokan sportot csinálnak egy beállító potméter tekergetéséből.
Mint jógaoktató ezt a tömegek által kevésbé értett, de az igényes gyakorlók számára rendkívül fontos tevékenységet oktatom.

Medvegy Gergely

vaisnava teológus és jógamester

Gergely a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskolán két szakon (vaisnava teológus 2011 és vaisnava jógamester 2012) szerzett diplomát. Jelenleg a főiskola vezető jógaoktatója. Több éves tanítási tapasztalattal rendelkezik a jóga gyakorlati és elméleti területein egyaránt. Rendszeresen tart előadásokat és gyakorló órákat testi és mentális ráhangolódás, jóga bemelegítés, ászanák, pránájáma, relaxáció, meditáció, ájurvéda, jógaélettan és jóga oktatásmódszertan tárgyakból. Főiskolai óráin túl tanfolyamokat, szemináriumokat, workshop-okat és táborokat is tart a fent említett témákban

Dr. Kotroczó Anikó és Deepak Anthwal

Kotroczó Anikó (dr.ayu.phil)

 2005-ben egészségfejlesztő terapeutaként diplomáztam, majd 2012-ben vaisnava jógamester szakon végeztem a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskolán. 2014-ben a walesi University of Newport egyetemén szereztem MA diplomámat. 

A több, mint 23 éves ájurvéda és jóga tanulmányaim egyik legfontosabb állomása az volt, hogy 2016-ban Indiában megszereztem az alternatív gyógyászat doktora címet.  Ezen belül ájurvéda és jógaterápia szakon tanultam és jelenleg is ezzel foglalkozom. Számomra az ájurvéda és a jóga a mindennapjaim része, vallom a filozófiáját és alapelveit is, hiszen saját magamon is tapasztalom az áldásos hatását. 

Azt gondolom, az egészségmegőrzésről akkor beszélünk, amikor megértjük azt az alapelvet, hogy saját magunk vagyunk felelősek a testi-lelki egészségünkért. Ehhez a jóga csodálatos utat mutat számunkra a tökéletes egészséghez. 

A Sarasvati Oktatási Központ és Sarasvati Alapítvány szakmai vezetője vagyok, valamint Indiában és Nepálban ájurvédikus jógaterapeutaként is dolgozom. 

 

Yogacharya Deepak Anthwal

Gyerekkorom óta tanulmányozom a Védákat, a jóga tudományát. 10 éves koromban kezdtem el komolyabban szanszkrit nyelvet, mantrákat és filozófiát tanulni, mivel édesapám neves ácsárja volt, aki szanszkrit nyelvet tanított. Sasthri-ként végeztem a Gurukulában Rishikeshben, majd jógikus tudományok szakon szereztem meg egyetemi MA diplomámat. Magyarországra 2017-ben érkeztem és azóta a Sarasvati Oktatási Központban tanítok jógát, mantratant, szertartástant, valamint jógikus szertartásokat vezetek.

 

Kökény Tibor

Pszichológus, több egyetemen oktatott (Debrecen (Pszichológiai Intézet), Hajdúböszörmény (Óvóképző Kar), Budapest (TE)). Pszichológus kutatóként több tudományos, nemzetközi folyóiratban publikált szakmai cikkeket.

Jógagyakorló és jógaoktató 1989 óta. Alapítója három jógaegyesületnek, oktatóképzést vezetett 6 éven keresztül, 10 éven át főszerkesztője volt a Gjána Gangá jógamagazinnak, 10-szer járt Indiában önkénteskedni ásramokban, rendszeresen vezet többhetes meditációs elvonulásokat Vishwaguru Swami Maheshwarananda jógarendszerében. Az élsportban is alkalmazza a jóga regenerációs lehetőségeit. Referenciái közt olyan nemzetközi szintű sportolók szerepelnek, mint az olimpiai bajnok Risztov Éva úszó, A Siket Olimpiát megnyerő Máthé Gábor teniszező, Huszti Kata I. Magyar Exathlon győztes, Horváth Márton Európa-Bajnok kenus.

2010-ben életmentő, sürgősségi agyműtétet hajtottak végre nála, mely a továbbiakban inspirációt jelentettek a légzés terápiás hatásait kihasználó egyéni kezelések kialakításához. A légzéstechnikákat mind sportolók, mind döntéshozók, mind laikusok támogatására, koncentrációs képesség növelésére, belső stresszek oldására használja.

Lágler Krisztián

2011 óta foglalkozom gyakorlóként jógával. Korábban atletizáltam, ill. mindig is sportoltam valamit. “Bele voltam veszve a fizikai testembe.” Idővel éreztem egy űrt, valami mélyebbre vágytam, amivel igazabb válaszokat kaphatok az egyre inkább foglalkoztató spirituális kérdéseimre.

 • 2011-2013 között Budapesten kipróbáltam különféle jóga irányzatokat, stúdiókat és tanárokat.
 • 2013-2015 között Londonban és Észak Írországban élve nagyon kíváncsian és nyitottam jártam különféle órákra. Lehetőségem volt “multikulti”környezetben, igazi világvárosban nagyon inspiráló tanároktól tanulni:

YANG-power-hatha-ashtanga-spinal-jivamukti-hot-budokon-yin jógát megismerni.

 • 2016-tól RICARDO MARTINEZ a Mesterem az Ashtanga Vinyasa Yoga tradíció vonalon.

Ricardotól tanulom folyamatosan az Ashtanga/Raja jóga 8 ágát, az astanga sorozatokban az 1. és 2. sorozatot gyakorlom jelenleg.

 • 2016/08 óta igyekszem megosztani a gyakorlással szerzett tapasztalásaim

További tanáraim:

– Govinda Kai – Ashtanga V.Y., elvonulások, workshopok

– Márk Tamás – Himalájai Jóga tradíció, Csend elvonulás, Meditációs tanár képzés, Yoga Nidra workshop

Malik Istók – Astanga tradíció, elvonulás

– Sanjive Vasant – Mindfulness Yoga, London

Köszönöm megtisztelő figyelmed.

Várlak óráimon szeretettel, figyelemmel.

 

Lágler Krisztián

Jóga gyakorló és terjesztő

Répássy Erika

Okleveles Iyengar jóga oktató, Intermediate Senior 1

2002-ben Londonban találtam rá a jógára a turizmus, diplomácia, marketing, tánc és a zene világa után. Hosszabb külföldi kiküldetésem nyújtott lehetőséget arra, hogy napi szinten tanuljak a világ neves oktatóitól. Ezek a találkozások szoros és meghatározó köteléket hoztak létre köztem és a jóga közt.

A londoni Iyengar Jóga Intézet után tanulmányaimat az írországi Dublinban folytattam, ahol 2006-ban sikeresen elvégeztem a tanárképző iskolát, ezt további képzés követte a nagy presztizsű new yorki intézetben. Az évek során számtalan workshop-on vettem részt a világ vezető Iyengar jóga oktatóival, köztük egyszer magával B.K.S. Iyengar mesterrel a 2005-ös Yoga Journal konferencián Colorado államban.

Jelenlegi tanárom férjem, Kevin Gardiner (USA). 2005. tavasza óta tanítok mint okleveles Iyengar Jóga oktató Írországban, jelenleg Magyarországon és esetenként külföldön, illetve tanítok, szervezem, tolmácsolok és asszisztálok a hazai Iyengar jógaoktató képzésben. Eddig ötször jártam az indiai Ramamani Iyengar Memorial Yoga Institute-ban az Iyengar család óráin, ahová hamarosan visszatérek.

Sannyasi Tulsi

Dr. Nemes Péter, családorvos és pszichiáter – Akkreditált Satyananda Yoga tanár

2006 és 2010 között végezte el jógikus tanulmányai során a tradíció Yogic Studies képzéseit Európában, a tanárképzőt pedig az ausztrál akadémián. 15 éve gyakorol jógát. 2001-2004 között tantrikus jógát gyakorolt, 2004 óta a Satyananda Yoga tradíciót követi. Gurujával, Swami Niranjanananda Saraswatival 2006. májusában találkozott és ekkor kapott mantrát tőle. Többször járt Indiában, Rikhiában és Mungerben, a Satyananda Yoga tradíció fő ásramjaiban, ahol 2008-2009-ben fél évet töltött. 2011 óta tanít rendszeresen. Fontosnak tartja a hiteles, tradicionális jóga tudományos megalapozottságú, ugyanakkor gyakorlatias közvetítését. Tanít, előadásokat tart és tolmácsol a tradíció nemzetközi programjain. 2012-2014 között részt vett a 3 éves szannyászin képzésen a tradíció indiai ásramjában.

Siri Sant Kaur / Dudás Kata

Okleveles Iyengar jóga oktató, Intermediate Senior 1

2002-ben Londonban találtam rá a jógára a turizmus, diplomácia, marketing, tánc és a zene világa után. Hosszabb külföldi kiküldetésem nyújtott lehetőséget arra, hogy napi szinten tanuljak a világ neves oktatóitól. Ezek a találkozások szoros és meghatározó köteléket hoztak létre köztem és a jóga közt.

A londoni Iyengar Jóga Intézet után tanulmányaimat az írországi Dublinban folytattam, ahol 2006-ban sikeresen elvégeztem a tanárképző iskolát, ezt további képzés követte a nagy presztizsű new yorki intézetben. Az évek során számtalan workshop-on vettem részt a világ vezető Iyengar jóga oktatóival, köztük egyszer magával B.K.S. Iyengar mesterrel a 2005-ös Yoga Journal konferencián Colorado államban.

Jelenlegi tanárom férjem, Kevin Gardiner (USA). 2005. tavasza óta tanítok mint okleveles Iyengar Jóga oktató Írországban, jelenleg Magyarországon és esetenként külföldön, illetve tanítok, szervezem, tolmácsolok és asszisztálok a hazai Iyengar jógaoktató képzésben. Eddig ötször jártam az indiai Ramamani Iyengar Memorial Yoga Institute-ban az Iyengar család óráin, ahová hamarosan visszatérek.

Swami Sankalpananda Giri

Swami Sankalpananda Giri 2004 –ben kapott beavatást a Kriya Yogába Budapesten. Abban az évben júniusban látogatott el elöször a Kriya Yoga bécsi központjába, Tattendorfba, ahol találkozott Mesterével, Paramahamsa Prajnananandajival. Röviddel ezután, 2005 februárjában végleg az ashramba költözött, hogy életét teljes mértékben a meditációnak és a szolgálatnak szentelje.

A Swami szerzetesi rendbe 2016-ban avatta be Mestere, akitöl a Swami Sankalpananda Giri nevet kapta.

Szabó Ildikó

Talán 2005 táján került a látóterembe a jóga. Több próbálkozás után a Sivánanda Jógaközpontban talátam meg azt a hiteles tanítást, ami a legközelebb áll hozzám. 2015-ben iratkoztam be a jógaoktatói tanfolyamra, célom első sorban a tanulás volt, tovább kívántam mélyíteni a jógáról való ismereteimet és tudatosabbá tenni a saját gyakorlásomat. A jógaoktatói oklevél megszerzésével magam is továbbadom azt a tapasztalatot, tudást amit az évek alatt szereztem.
A jógaoktatói tanfolyam felkészített a további munkára. Sokat foglalkozom a régi írásokkal, ránk maradt tanításokkal vagy a Mahábháratával, a védikus bölcseletet összefoglaló ősi eposszal. Legjobb szándékom folytatni és haladni tovább az úton, képességeim szerint. Hála mindazoknak kik segítenek ebben és örömmel segítek magam is azoknak, akik meg szeretnék tapasztalni a jóga jótékony hatását. Ez egy gyönyörű módszertan nemcsak az egészségmegőrzéshez, hanem az önismeret, a lelki és szellemi fejlődéshez egyaránt.

Szabó Ildikó

Varga Sára Ratandevi

2004-ben közel 30 évesen találkoztam először közelebbről a jógával. Mint sokan másokat, engem is egy krízis „segített” az első lépések megtételében. Érzelmi válságban kerestem a mentőövet, és találtam rá a Jóga a mindennapi életben (JMÉ) rendszerre.  Igen hamar világos lett az is, hogy ez sokkal több számomra átmeneti mentőövnél, hogy ez az út válaszként érkezett az életembe arra a kérdésre-kérésre, amit jónéhány évvel azelőtti konfirmálásomkor megfogalmaztam: valami felsőbb bölcsességet keresek és olyasvalakit, aki ezt a felsőbb bölcsességet élőben képviseli.

Néhány hónap jógatanfolyamra járás után lehetőségem nyílt Vépre, Jóga a mindennapi életben szemináriumra menni. Ott találkoztam először Vishwagurujival (Vishwaguru Paramhans Swami Maheshwarananda), majd 2005-ben tanítványa lettem.

2008/2009-ben elvégeztem a Magyar Országos Jóga Unió által szervezett JMÉ oktatóképzést, és oktatok azóta is töretlen lelkesedéssel több JMÉ központban. A képzés során tovább erősödött az elköteleződésem a jóga és a JMÉ iránt, akkoriban kértem spirituális nevet, és vettem részt először a krija anuszthan (intenzív meditációs) kurzuson, amit azóta nem szívesen hagyok ki egyetlen nyáron sem.

2010-ben jártam először Indiában a Kumbha melán Haridvárban, 2012-ben volt szerencsém először a Jóga a mindennapi életben ashramokat végiglátogatni, Khatuban, Kailashban, Jaipurban, Nipalban és a grandiózus, OM Ashramot Jadanban. Azóta is, ha van rá mód, rendszeresen töltünk férjemmel 2-3 heteket indiai Ashramjainkban, vagy ahová lehetőségünk van Mesterünket elkísérni.

2014-től kezdtem a felnőttek mellett tizenéveseket is oktatni az egyik erős budapesti gimnáziumban, ahol megtapasztalhattam, hogy már heti 45 perc jóga is mennyit segíthet az érzékenyebb gyerekeknek a szorongás oldásában, a helyes önértékelés kialakulásában, és az iskolai elvárások és teljesítménykényszer ellensúlyozásában.

2017-ben hoztuk létre férjemmel a Szatszang Jógaközpontot a 12. kerületi Nagyenyed utcában, amit nagy örömünkre nem sokkal a nyitás után megáldott Vishwaguruji a jelenlétével. A normál tanfolyamok mellett éveken keresztül tartottunk ingyenes jóga órákat, és változatos témájú előadásokat önkormányzati támogatással. A COVID aztán megnyitotta a kaput az online jógaoktatás felé, és úgy tűnik hosszabb távon marad ez a forma is a jelenléti órák mellett.

Tavaly néhány JMÉ oktató társsal útjára indítottuk a 21 nap Sadhananak nevezett online programsorozatunkat, melynek keretében minden nap 3-szori 20-30 perces rövid gyakorlássokkal és előadásokkal biztosítunk lehetőséget a valóban mindennapi otthoni gyakorlás megtapasztalásra a már órára járóknak, és „kóstolót” a jógával még ismerkedőknek.

Jelenleg a Regionális Jóga a Mindennapi Életben Egyesület elnökeként és jógaoktatóként Érden és a Szatszang Jógaközpontban végzek karmajógát.

A mostani gyakorláson Kökény Tibor Tyagpuri előadásához kapcsolódóan, az önbizalmat és az energia szintet növelő, szív terét nyitó; a depresszív, szorongás és kiégés tüneteit enyhítő gyakorlatokra fókuszálunk a Jóga a mindennapi életben rendszer kínálatából.

Zsolnai Andrea

Zsolnai Andrea

Himalájai jógaoktató

„A jóga önmagunk utazása, önmagunkon keresztül, az Őnvalóhóz” (Szvámí Véda Bháratí)

Számomra a jóga a végtelen szabadság, a határok nélküli kiterjedés és egy teljesen más világ lehetőségeit tárta fel. 

Az önismereti út egy véget nem érő utazás, a saját belső csendes mozdulatlanságunk felé. 

Gyermekkoromtól fogva ott van velem, valami láthatatlan, megfoghatatlan, de mégis érzékelhető, igény az elcsendesedésre a természettel való kapcsolódásra.

 2010-ben a családi életem és a vállalkozásom viharos forgatagából egy napon az életem más irányt vett. Éreztem, hogy a történések, azok a változások további életem szempontjából meghatározóak lesznek!

 2010 tavaszán első tanítom, Somodi Katalin segítségével az önismereti út ösvényére léptem. Megértette velem az Univerzum csodálatos rendező elvét és azt, hogy csak alázattal, kitartással és tudatossággal leszek képes a fejlődés útján haladni, önmagam még mélyebb megismerése érdekében.

Mély hálát érzek a Himalájai Jóga Tradíció Mesterei és tanárai felé, akiknek tanítása és áldása kísér, támogat folyamatosan ezen az utazáson.

A Himalájai Tradícióba a mantrabeavatásomat, Szvámí Ritavan Bháratítól 2014 őszén kaptam, Rishikesben/Indiában.

A Tradíció 3 éves oktatóképzését 2014 – 2017 végeztem.

A Tradíció szellemisége, áthatja gyakorlásaimat és mindennapjaimat. A folyamatos érzelmi tisztításával és a saját belső középpontom megszilárdításával igyekszem eszközöket és értéket adni a velem gyakorlóknak, ami a Tradíció tanításainak legfontosabb része.

Igyekszem minél tisztább csatornává válni, hogy A Guru kegyelme áramolhasson rajtam keresztül, felajánlva mindent „namaha – nem az enyém”.