Oldal kiválasztása

Sivananda Jóga

Gyakran zűrzavar van az emberek fejében a hatha jógával kapcsolatosan. Sok ember azt hiszi, hogy a hatha jóga csak az ászanákra (jógapózokra) utal – vagy az ászanákra és apránájámára (légzőgyakorlatokra). Az ászanák és a pránájáma gyakorlásának célja ugyanaz, mint a jógagyakorlás összes többi formájáé: az egység elérése, megélése (az egyéni én egyesülése a kozmikus Énnel, a tudatfeletti állapot elérése).

Az ászana és a pránájáma az elme és a prána (éltető energia) feletti uralom megszerzésének azon eszközei, melyek e cél elérését szolgálják. A jó egészség, jobb életminőség, a rugalmas test bár fontosak, de melléktermékek. A test a lélek temploma vagy járműve, melynek rá jellemző igényei vannak, amiket teljesíteni kell ahhoz, hogy akadálytalanul tudjon működni. Ezeket a követelményeket átvitt értelemben egy másik járműre vonatkoztatva is láthatjuk. Egy autónak öt dologra van szüksége: olajozó rendszerre, akkumulátorra, hűtőrendszerre, üzemanyagra és felelős vezetőre a kormánynál.

A Sivananda jógatradicióban egy jóga alapfoglalkozás 12 alapászanára (kitartott testhelyzetre) épül. Ezek természetesen kiegészülnek egyéb gyakorlatokkal és ászana variációkkal. Az alaptanfolyamokon és a a gyakorló jógaórákon nem maradnak el a fontos légzőgyakorlatok és a relaxáció sem. Az ászanák sorrendjét tudatosan alakították így mestereink, figyelembe véve az energia megfelelő áramlását, a test teljes átmozgatását anélkül, hogy bárhol is feszültség maradjon. Ezért az ászanák sorrendjét soha ne cseréld fel! Ha nincs időd az összes ászanát kivitelezni, kihagyhatsz néhányat (rövidített gyakorlási programok találhatók a Sivananda Jóga kézikönyvben) ügyelve arra, hogy a különböző ászanacsoportokból legalább egyet-egyet elvégezzél (pl. a fordított testhelyzetű ászanákból, a gerincet előre- és hátrahajlítókból stb.)

Sivananda Jóga programok

Előadó terem Nagy Hall Volt terem Üveg terem
11:15
SIVANANDA JÓGA TRADÍCIÓ
Sivananda Jóga gyakorlás
11:25 - 12:45
LALITÁ / JANKOVICS MAGDOLNA
11:30
11:45
12:00
12:15
12:30
12:45
13:00
13:15
SIVANANDA JÓGA TRADÍCIÓ
A tudatlanság (avidjá), mint akadály
13:20 - 13:55
OMKÁRA / VERES ANDRÁS
13:30
13:45

Előadó terem

Üveg terem

No programok available!